Dünya Doğu Guta’da ağır bilanço

Doğu Guta’da ağır bilanço

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de Doğu Guta’ya yönelik saldırılar sürerken, abluka nedeniyle bölgede yaşanan insani kriz de her geçen gün büyüyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyu bölgede ateşkes çağrısı yaptı

Doğu Guta’da ağır bilanço

Suriye’de Beşar Esad rejiminin, abluka altında tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda, dün ve önceki gün, aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava saldırıları ve roket ateşinde dün yaklaşık 100 sivilin öldüğünü duyurdu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin duyurduğu ölü sayısı, bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmazken, Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynakları da, bu sayının son iki günde 167’yi bulduğunu öne sürdü. Ölü sayısının artmasından endişe edilirken, saldırıların da aralıksız sürdüğü haber veriliyor. Suriye Ordusu’nun bölgeye bir kara operasyonu yapmaya hazırlandığı da gelen haberler arasında.

Hava operasyonları uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, Suriye yönetimi ve Rus yetkililer operasyonların terör örgütü El Nusra’ya yönelik olduğunu belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önceki gün yaptığı açıklamada İdlib’deki operasyonlara karşı çıkanları terör örgütü El Nusra’ya destek vermekle suçlamıştı. Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Muhaliflerin başkent Şam yakınlarında ellerinde tuttuğu son bölge olan Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği rejim, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor.

Haberin Devamı

BM’den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta’ya yönelik saldırılar nedeniyle 400 bin sivilin güvenliğinden endişe duyulduğunu, çocukların aşırı derecede yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu ve bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını bildirdi. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Doğu Guta’da 15 Şubat’tan beri saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu pek çok kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Haq, saldırılar nedeniyle bölgeye insani yardım yapılamadığını ve gıda sıkıntısı yaşandığını aktardı.

‘Acil ateşkes’

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ise, Doğu Guta’da devam eden bombardımanın uluslararası insani hukuk kurallarına karşı olduğu belirtilirken, acil ateşkes çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Doğu Guta’da sivillere yönelik saldırıları protesto etmek için “içi boş” basın açıklaması yayımladı. UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere imzalı açıklama, “Hiçbir kelime ölen çocuklara, annelerine, babalarına ve sevdiklerine adalet sağlamayacak” ifadeleriyle başladı. Bir bölüm ise protesto için boş bırakıldı.