Dünya Doğu Guta’ya yeni yardım umudu

Doğu Guta’ya yeni yardım umudu

07.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta’ya ulaşan yardım konvoyunun desteği sınırlı kaldı. Yeni bir konvoyun gönderilmesi için BM yetkilileri bölgede çalışma başlatıyor

Doğu Guta’ya yeni yardım umudu

Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta bölgesine önceki gün giren yardım konvoyunun ardından yeni bir konvoy gönderilmesi için çalışmalar başladı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, önceki gün Duma ilçesine gönderilen 46 tırdan 10’unun insani yardım malzemelerini Doğu Guta’ya bırakamadan dönmek zorunda kaldığını hatırlattı. Laerke, Duma’ya yönelik bombardımanın sürmesinden dolayı insani yardım çalışanlarının hayatını riske atmamak için konvoyun bölgeden ayrıldığını ifade etti. Laerke, rejimin gerekli güvenlik garantisini vermesi durumunda perşembe günü bölgeye insani yardım konvoyu göndermeyi planladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Laerke, ateşkes ihlali durumunda Doğu Guta’ya insani yardım konvoyları gönderilmesi konusunda umutsuz olduğunu belirtti. Laerke, “Dün bölgede tam bir drama şahit olduk. Konvoy bölgeye ulaşır ulaşmaz yeniden bombardıman başladı ve çekilmek zorunda kaldık. 70 bin sivile yardım ulaştırılması için izin almıştık. Bu kapsamda dün 25 bin sivile ulaşmaya çalıştık ama tırların bazıları geri döndüğü için ne kadar sivile yardım ulaştı tam olarak kestiremiyoruz” dedi.

UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac ise 400 bin sivilin kuşatma altında bulunduğu Doğu Guta’da sivillerin yer altında yaşamasının artık bir kaide haline geldiğini söyledi. Bombardımandan korunmak için bazı binaların bodrum katlarında 200 kadar sivilin yaşadığını anlatan Boulierac, Suriye’de bu yıl şimdiye kadar en az 1000 çocuğun hayatını kaybettiğini aktardı.