Dünya Dört ay süre verdi

Dört ay süre verdi

02.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi, Trump’ın Suriye’den çekilmeye ilişkin orduya dört aylık süre tanınması konusunda anlaşmaya vardığını öne sürdü. Trump da çekilmenin yavaşlatıldığı yönündeki haberleri doğrular tonda bir açıklamada bulundu

Dört ay süre verdi

ABD’de Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham’in, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ardından ‘Suriye’de çekilmenin yavaşlatıldığına’ yönelik açıklaması ABD basınında geniş yer buldu. New York Times (NYT) gazetesinin konuyla ilgili haberindeyse, Trump’ın, Suriye’deki 2000 Amerikan askerinin çekilmesi için orduya dört aylık süre tanıma konusunda anlaştığı iddia edildi.

Haberin Devamı

NYT’de yer alan ve Trump yönetiminden yetkililere dayandırılan habere göre, Trump böylece Suriye’den hızla çekilme kararından geri adım atmış oluyor. Zira ABD Başkanı askerlerin Suriye’den çekilmesiyle ilgili ilk açıklamasında “Hepsi geri geliyor, hepsi şimdi geri geliyor” ifadesini kullanmıştı.

Acilen Suriye’den tümüyle çekilme kararıyla Amerikan siyasetini karıştıran Trump’ın iki hafta önce aldığı 30 gün içinde çekilme kararına gelen tepkiler üzerine frene bastığı belirtiliyor. Amerikan savunma yetkilileri kadar müttefik ve ortakları da şoke eden karar, Savunma Bakanı James Mattis ve ABD’nin DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün istifalarına yol açmıştı.

‘Acele etmeyeceğiz’

Trump da Suriye’den çekilmeyle ilgili yaptığı son Twitter paylaşımında haberleri doğrular bir ton kullandı. Trump, birliklerin “yavaş yavaş” çekileceğini açıklarken, “Başkan olduğumda DAEŞ’le dolu, karmaşa halindeki Suriye’de yaptıklarımı bir başkası yapmış olsaydı milli kahraman olurdu. DAEŞ’in çoğu gitti, askerlerimizi yavaş yavaş ülkemize geri gönderiyoruz, aynı zamanda DAEŞ kalıntılarıyla da savaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Pazar günü Trump ile bir görüşme yapan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Suriye’den çekilmenin “nasıl daha iyi uygulamaya konabileceği konusunda yeniden değerlendirme” halinde olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Pazartesi günü Fox TV ile röportajında Senatör Graham’ın çekilme konusundaki kaygılarını nasıl giderdiği sorusuna Trump, “Hiçbir zaman acele edeceğimi söylemediğimi belirttim” diye cevap verdi. Graham, “Şu an daha akıllı haraket ederek biraz daha ağırdan alıyoruz. Bir duraklama halindeyiz ve Başkan’ın amaçladığı çekilmeyi nasıl daha iyi bir şekilde gerçekleştirebiliriz konusunu yeniden değerlendiriyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde neler olacağını göreceğiz” demişti.