Dünya Dumanlar başka kıtalara ulaştı!

Dumanlar başka kıtalara ulaştı!

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, dumanların bölgedeki yüksek yerlerdeki kar örtüsü üzerinde karbon tabakası oluşturabileceğini söyledi.

Dumanlar başka kıtalara ulaştı

En büyük endişe bu tabakanın karların erimesini hızlandırarak küresel deniz seviyesini yükseltmesi. Uydu görüntülerinden bu tehlikeli dumanların Avustralya kıtasını aşıp, Güney Amerika’ya bile ulaştığı belirtildi. Ayrıca, duman nedeniyle dünyanın en kirli havasına sahip olan başkent Kanberra’da düzenlenen ressam Picasso ve Matisse sergileri, orijinal eserlerin zarar görme ihtimali üzerine kapatıldı.

Haberin Devamı

Hastalık endişesi

Hükümet, 100 binden fazla koyun ve sığır ölüsünün çevreye salgın hastalık yaymasını önlemek için askerleri görevlendirdi. Askerler, çiftçilerle birlikte dev mezarlıklar kazarak hayvanları gömmeye başladı. Biyogüvenlik için yaralı hayvanlara ötenazi yapmak amacıyla yangından etkilenen eyaletlere 100 veteriner teklif edildi. Öte yandan kuraklığın üst boyutlara ulaştığı Güney Avustralya’da 10 bin devenin helikopterle vurularak öldürüleceği açıklandı. Develer fazla su tükettiği için bu kararın alındığı belirtildi.

Turnuva sallantıda

Avustralya’daki yangınlar, ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşecek dev bir organizasyonu tehdit eder boyuta geldi. Yangınlar vesilesiyle yaşanan hava kirliliği büyük boyutlara ulaşınca, ilerleyen günlerde başlayacak olan Avustralya Açık tenis turnuvası için farklı opsiyonlar masaya yatırılmaya başladı.
Melbourne’de açık kortlarda oynanan sert zemin turnuvasındaki maçların, kapalı ortamda, salonlarda oynanması gündeme geldi. Şu anki durum itibariyle varolan büyük kirliliğin sağlığı ciddi olarak tehdit ettiği belirtildi. Turnuva yetkilileri yaptıkları açıklamada, sporcu sağlığını göz önünde bulundurarak bir karar vereceklerini belirttiler.