Dünya Efsane liderin hatırasına saygısızlık: Türkler o ülkede eyleme hazırlanıyor!

Efsane liderin hatırasına saygısızlık: Türkler o ülkede eyleme hazırlanıyor!

19.03.2016 - 21:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da varlığı Lozan antlaşması ile güvence altına alınan Batı Trakya Türk toplumunun efsanevi liderlerinden merhum Sadık Ahmet’in kurduğu partiye yapılan saldırı ve binadaki özel köşeden manevi ve sembolik hatırası yüksek olan aracın çalınması karşısında Çipras Hükümeti’nin 102 gündür devam eden duyarsızlığı, tepkiye neden oldu.

Efsane liderin hatırasına saygısızlık: Türkler o ülkede eyleme hazırlanıyor

Batı Trakya Türk toplumu, Sadık Ahmet’in manevi hatırası olan aracının bulunmaması ve saldırı karşısındaki duyarsızlık nedeniyle bir eylem planı çerçevesinde tepkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Efsane lider
Batı Trakya Türk toplumunun efsanevi liderlerinden biri olan 1947 doğumlu Sadık Ahmet, Türkiye'de tıp eğitimi gördü. Cerrah olan ve Gümülcine'de muayenehanesi bulunan Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türkleri'nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmaktı. Yaklaşık 150 bin imza topladığı bir sırada (8 Ağustos 1986) tarihinde tutuklandı. 1988 yılında kampanyasından ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türkleri'ne "Türk" diye hitap ettiği için hapis cezasına çarptırıldı ve Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi. İki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve serbest bırakıldı. 8 Nisan 1990 milletvekili seçimlerinde aday oldu ve ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi.
Şüpheli trafik kazasında hayatını kaybetti
1991 yılında Batı Trakya Türkleri'nin ilk siyasal partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) partisini kurdu. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Hatıra olarak saklanıyordu
Sadık Ahmet, o gün memleketi Gümülcine'nin bir köyündeki sünnet düğününe kırmızı renkteki Mercedes aracı ile gidiyordu. Ahmet'in otomobiline traktör çarptı. Bu kazanın üzerindeki kuşku bulutları yıllardır kalkmadı. O Mercedes araç, bir hatıra olarak kurduğu parti tarafından saklanıyordu. Gümülcine'de DEB binasına 8 Aralık 2015 tarihinde yapılan saldırıda o araç da çalındı.

Haberin Devamı

DEB açıklaması
Yunanistan’daki Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nden yapılan açıklamada, şu ifadeler dikkat çekti:

“DEB Genel Merkezi 8 Aralık 2015 tarihinde kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Bahse konu saldırıda parti binasının camları kırıldı ve saldırıyı yapan örgüt tarafından örgütün ismi (??????????????????-TRAKYA’NIN BEKÇİLERİ) duvarlarımıza yazıldı. Bununla da yetinmeyen örgüt, partimizin kurucusu rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiği kazada kullandığı aracı, onun adına parti genel merkezinde oluşturduğumuz Dr. Sadık Ahmet köşesinden çaldı.
Bugüne kadar çalınan araçla ilgili Yunan resmi makamları, 102 gün geçmesine rağmen çok duyarsız bir tavır sergilediler.
Vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına aldığını iddia eden Yunan Devleti’nin sosyal devlet anlayışı ağır bir yara almıştır. Geçen süre zarfında aracın bulunması ile alâkalı beklentimizi karşılayacak herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu sebeple her geçen gün resmi makamlara olan güvenimiz zedelenmektedir.
Bu süreç hakkında resmi makamlarca tatmin edici açıklamalar yapılmaması durumunda, Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından başlatılacak girişimler hakkında bir eylem planı ortaya konulacağını saygılarımızla tüm kamuoyuna duyururuz.”