Dünya ‘Ekonomik savaş ilanı olur’

‘Ekonomik savaş ilanı olur’

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları açıklamasının ardından Rusya Başbakanı Medvedev sert tepki gösterdi. Medvedev yaptırımın genişlemesi durumunda bunun “ekonomik savaş ilanı olacağını” açıkladı

‘Ekonomik savaş ilanı olur’

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, ABD’nin Rusya karşıtı yaptırımların sertleştirilmesini ekonomik savaş ilanı olarak değerlendirilebileceğini bildirdi. Washington yönetiminin, İngiltere’deki zehirlenme olayı nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları devreye soktuğunu açıklamasının ardından büyük ekonomik sıkıntıya giren Rusya, ABD yönetimine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Kamçatka bölgesindeki bir ziyareti sırasında konuşan Medvedev, “Bankacılık işlemleri veya herhangi bir dövizin kullanımına ilişkin bir yasak veya benzeri şey getirirlerse, buna ekonomik savaş ilan edilmiş sayacağız ve gerektiği gibi yanıt vereceğiz. Gerekirse ekonomik, siyasi ya da başka bir şekilde karşılığını vereceğiz. ABD’li dostlarımız bu konuda hata yapmamalı” dedi.

Medvedev, Rusya’nın ekonomik kısıtlamalarla başa çıkmaya yönelik uzun bir geçmişi olduğunu ve baskılara hiçbir zaman boyun eğmediğini söyledi. Medvedev “Ülkemiz son yüz yıldır sürekli yaptırımlarla uygulanan baskılara maruz kalıyor. ABD ve müttefikleri küresel rekabetin önünü kesiyor. Hiçbir şey değişmedi” dedi.

Yaptırımlar genişleyebilir

Haberin Devamı

ABD, önceki gün eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesi nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar getirmiş, bu yaptırımların boyutunun da genişleyebileceği açıklanmıştı.

ABD’nin Çarşamba günü açıkladığı yaptırımlar, “milli güvenlik konusunda hassasiyeti” olan mal ve teknolojilerin Rusya’ya ihracatına engellemeler getirmeyi hedefliyor. Söz konusu yaptırımlar kapsamında ilk etapta Rusya’nın ihracatının ve finansman erişiminin kısıtlandığı ifade edilirken, bu ülkenin gelecekte kimyasal silah kullanmayacağına dair garanti vermemesi halinde Rus havayolu şirketi Aeroflot’un ABD’ye uçuşlarının engellenmesi de dahil, çok sayıda ek yaptırımın devreye gireceği belirtilmişti. İlk yaptırımlardan sonra 90 gün içerisinde yürürlüğe girmesi olası ikinci bir yaptırım dalgasında ise ABD bankalarının Rus kişi ve kurumlarına borç vermesinin ve ABD ürünlerinin Rusya’ya ihracatının yasaklanması, ayrıca Rusya ile diplomatik ilişkilerin askıya alınması da gündeme gelebilir.