Dünya Elçiler Hama’ya siper oldu

Elçiler Hama’ya siper oldu

09.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD?ve Fransız büyükelçileri, Suriye’nin kuşatma altındaki Hama kentine gitti, Şam yönetimi ABD’yi göstericileri kışkırtmakla suçladı

Elçiler Hama’ya siper oldu

Suriye’de geçen cuma 300 bin kişinin katılımı ile bugüne kadarki en büyük protestonun düzenlenmesinin ardından rejim tarafından kuşatma altına alınan Hama, bu hafta da ‘Rejimle diyaloğa hayır’ sloganı ile yapılan gösteride kendi rekorunu kırdı. Göstericilerin sayısı 450 bin’e ulaşırken, ABD ve Fransa’nın Suriye Büyükelçileri muhaliflere destek vermek için kuşatma altındaki Hama’ya gitti. 1982 yılında Hafız Esad yönetiminin baskını sonucu 30 bin kişinin hayatını kaybettiği Hama, geçtiğimiz cuma yapılan dev gösterinin ardından bu sefer de oğlu Beşar Esad’ın ablukası altına alınmıştı. Güvenlik güçlerine karşı direnmeye karar veren Hamalılar barikatlar kurmuş ve grev ilan etmişti. Rejimin bastırma girişimleri sonucunda bir hafta içinde Hama’da 23 kişi hayatını kaybetmişti.
Suriye’den son gelen haberlere göre dün yapılan gösteriye müdahale edilmedi. Ancak eylemcilere göre, Şam ve Humus’ta en az 13 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Amaç muhalifleri tanımak
ABD Büyükelçisi Robert Ford perşembe günü gittiği kente askeri kontrol noktalarından sorun yaşamadan geçerek ulaştı. Elçi adına açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Veronica Nuland, Ford’un endişeli kent sakinleri ile konuştuğunu, birçok mağazanın kapandığına şahit olduğunu söyledi. Sözcü, Hama kentinde olanların ABD’yi ciddi biçimde kaygılandırdığını belirttti. Ford ayrıca hastanedeki yaralıları da ziyaret etti. Ford’un yanı sıra Fransa Büyükelçisi Eric Chevalier de Hama’ya gitti. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Chevalier, Fransa’nın kurbanlar ve sivillerin yanında olduğunu göstermek için Hama’ya gitti. Fransa, Hamalılara ne olacağından endişe ediyor” denildi. Chevalier de yaralılar ve yakınları ile görüştü.
Suriye yönetimi ise ABD’yi ‘sabotajcıları rejime karşı gösterilere teşvik etmekle’ suçladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ford’un kente izin almadan yaptığı ziyaretin, Washington’un rejimi devirme amacıyla dört aydır süren gösterilerde bir parmağının olduğunu kanıtladığı belirtildi. Adını belirtmemek şartıyla AP ajansına konuşan üst düzey Amerikalı yetkili de Ford’un Hama’daki asıl amacının dayanışma değil, muhaliflerin kim olduğunu anlamak olduğunu söyledi.
Yetkili, “Bu insanların kim olduklarını, ne tür bir siyasi süreç ve gelecek istediklerini öğrenmek istiyoruz, onlarla temasa geçmeliyiz, O da orada bunu yapıyor” dedi.