Dünya Esad YPG’ye sert çıktı

Esad YPG’ye sert çıktı

01.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şam’da Rus basınına konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad, müzakerelerin sonuç vermemesi halinde terör örgütü YPG’nin elindeki bölgeleri güç kullanarak geri alacaklarını ifade etti

Esad YPG’ye sert çıktı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, “Russia Today” (RT) kanalına başkent Şam’da verdiği röportajda, önemli açıklamalarda bulundu. Esad, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altındaki YPG/PKK ile müzakereye açık olduklarını, ancak aksi durumda güç kullanarak işgal ettikleri bölgelerden çıkaracaklarını belirtti. Esad “Şayet müzakereler sonuç vermezse, bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştireceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Tek sorun SDG’

ABD öncülüğündeki Batılı güçlerin bölgede “terörist grupları desteklediğini” savunan Esad, savaşın bitmesi hususunda kesin bir tarih vermenin zor olduğunu, ancak sona yaklaştıklarını öne sürdü. Suriye topraklarındaki ABD unsurlarının varlığına değinen Esad, “Halep ve Deyrizor, Humus ve şimdi Şam’ın kurtarılmasından sonra ABD’nin destesinde daha az kart kaldı” diye konuştu. Esad, ABD’nin yeni kozunun “Suriye Demokratik Güçleri” olduğunu belirtirken, şöyle devam etti:

“Biz ilerleyip teröristleri etkisizleştirdikçe ülkede tek sorun SDG kaldı. Biz bu problemi iki yöntemle çözmeyi amaçlıyoruz. Birincisi müzakerelere açığız. SDG’nin çoğunluğu Suriyeli. Biz onların da ülkesini sevdiğini ve yabancı güçlerin kuklası olmak istemediğine inanıyoruz. Yani ortak pozisyonumuz var. Hiçbirimiz Amerikalılara güvenmiyoruz. On yıldır değil, savaştan dolayı değil, çünkü onlar her adımda kandırıyorlar. Her zaman konuştukları ile yaptıkları farklıdır. Bu yüzden seçeneklerden birisi Suriyeli gibi Suriyelilerle birlikte yaşamaktır. Eğer müzakerelerden sonuç alınmazsa güç kullanarak bölgeleri (YPG/PKK’dan) kurtarmaya devam ederiz.”

Haberin Devamı

Esad “Amerikalılar Suriye’den gitmeli. Bir şekilde gidecekler” diye de ekledi.

ABD’yi suçladı

Esad Nisan ayında Duma’da Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarını da bir kez daha reddederek, “Ne çıkarımız var? Neden böyle bir şey yapalım? Bir hikâye, bir yalan anlattılar. Hem dünya genelinde hem de Batı’da bu yalana inanılmadı. Ama geri adım atamazlardı. O yüzden sınırlı ölçekte de olsa bir şey yapmaları gerekiyordu” dedi. 14 Nisan’da ABD öncülüğünde İngiltere ve Fransa’nın da katılımıyla gerçekleştirilen operasyona değinen Esad, “Rusya ile ABD güçleri arasında doğrudan bir çatışmaya oldukça yaklaşmıştık. Ne mutlu ki bu çatışma önlenmiş oldu. Ancak bu Amerikan yönetiminin değil, Rus yönetiminin bilgeliği sayesinde böyle oldu” diye konuştu. Esad ayrıca, Rusya’nın füzelerin fırlatılacağı noktaları vurmakla tehdit etmesinin Batı’yı mütevazı tedbirler almaya zorladığını ileri sürdü. Suriye Devlet Başkanı bunun dışında, İsrail’den gelen açıklamalara rağmen Suriye’de İranlı askerlerin bulunmadığını, ancak İran’dan gelen danışmanların olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Esad, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde başlatılan siyasi çözüm sürecine destek verdiğini de ifade ederken, El Kaide, DAEŞ ve Nusra Cephesi gibi terör örgütleriyle mücadele etmenin tek yolunun “askeri” olduğunu belirtti.

Esad YPG’ye sert çıktı

Esad, savaşın bitmesi için kesin tarih vermenin zor olduğunu, ancak sona yaklaştıklarını öne sürdü.