Dünya ETA silahların yerini bildirdi

ETA silahların yerini bildirdi

09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bask terör örgütü ETA, silah bırakma kararının ardından elinde bulundurduğu silahların yerlerini gösteren listeyi polise teslim etti

ETA silahların yerini bildirdi

İspanya ve Fransa topraklarında bulunan Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve Avrupa Birliği (AB) terör örgütleri listesinde olan ETA’nın silah ve patlayıcılarının gömülü olduğu yerlerin listesi dün Fransız polisine teslim edildi. ETA’nın 20 Ekim 2011 tarihinde açıkladığı silahlı faaliyetlerini kalıcı olarak bırakma kararını teyit için oluşturulan uluslararası komisyonun koordinatörü Ram Manikkalingam, ETA’nın silahsızlanmasında arabuluculuk yapan gruba liderlik etti. Fransız polisine teslim edilen listeden sonra Fransa’nın Bayona Belediyesi’nde bir basın açıklaması yapan Manikkalingam, ETA’nın cephaneliklerinin listesini barış sürecine aracılık eden Jean Nöel Etcheverry’den aldıklarını ve hemen Fransız makamlarına ilettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Verilen listede ETA’ya ait 8 cephanelik olduğu ve içlerinde toplam 120 silah ve 3 ton patlayıcı malzeme bulunduğu duyuruldu. Öte yandan ETA’nın silahlarını teslim etmesine destek vermek amacıyla bazı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Bayona kentinde etkinlikler düzenlendi.

ETA silahların yerini bildirdi

İspanya’da 1958 yılında kurulan ve ilk silahlı eylemini 1961 yılında gerçekleştiren ETA, bugüne kadar 858 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. İspanya ve Fransa hükümetleri bu yeni barış sürecinde ETA ile hiçbir müzakereye girmemiş ve örgütten kendisini feshetmesini istemişti. ETA’nın tek taraflı olan silahsızlanmasında hiçbir müzakereye girmeyen İspanya ve Fransa, son 7 yılda düzenlenen ortak operasyonlarda 140’a yakın ETA üyesini yakalamıştı.