Dünya Facebook’a uygunsuz veri paylaşımı davası

Facebook’a uygunsuz veri paylaşımı davası

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’de Washingon DC Başsavcılığı, sosyal medya platformu Facebook’a kullanıcıların verilerini uygunsuz bir şekilde paylaştığı gerekçesiyle dava açtı.

Facebook’a uygunsuz veri paylaşımı davası

Davanın, Facebook’un kullanıcılarını yanlış yönlendirdiği ve “Cambridge Analytica” adlı veri analiz firmasının, 87 milyon üyenin hesabından veri toplamasına izin verdiği gerekçesiyle açıldığı belirtildi. Başsavcı Karl A. Racine, açıklamasında, “Facebook, kullanıcılarının gizliliğini korumayı başaramadı ve kullanıcıları, verilerine kimin erişimi olduğu ve bu verilerin nasıl kullanıldığı konusunda kandırdı” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Facebook ise, şikayeti gözden geçirdiklerini ve savcılarla konu hakkındaki istişarelere devam etmeyi umduklarını kaydetti. Dava nedeniyle sosyal medya devinin şirket hisselerinde yüzde 4.7 değer kaybı yaşandığı aktarıldı. Facebook, dava sonucunda suçlu bulunursa, durumdan etkilenen her bir kullanıcı için toplamda 1.7 milyar dolara yakın para cezasına çarptırılabilir.

Daha önce de Cambridge Analytica firması, milyonlarca kullanıcının hesaplarından kişisel verileri izinsiz topladığına ve ABD’de Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde, İngiltere’de ise Haziran 2016’da gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. ABD ve Avrupa’daki düzenleyici kurumlar, Facebook hakkında soruşturma başlatmış, gelişmelerin ardından, ünlü sosyal paylaşım sitesinin hisselerinde değer kaybı olmuştu.

Haberin Devamı

Son olarak ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Facebook’un partneri olduğu şirketlere, onayları ve bilgileri olmadığı halde kullanıcıların kişisel bilgilerini sağladığını, Netflix ve Spotify gibi platformlara da kullanıcıların kişisel mesajlarını okuma ve hatta silme imkanı verdiğini öne sürmüştü. Sosyal medya devi ise bu iddiaları yalanlamıştı.