Dünya Filipinler'den Çin'e tepki

Filipinler'den Çin'e tepki

04.04.2019 - 14:54 | Son Güncellenme:

Manila yönetimi, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir adaya yaklaşan Çin teknelerinin varlığının 'yasa dışı' olduğunu savundu.

Filipinlerden Çine tepki

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi'nde tartışmalı bir ada yakınında Çin teknelerinin varlığının "yasa dışı" olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Filipinler Haber Ajansına göre, Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, en az 200 Çin teknesinin "Spratly" takımadalarında Filipinliler'in Pag-asa olarak adlandırdığı Thitu Adası yakınında görülmesinin yasa dışı olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Çin'in bu eyleminin Filipinler'in egemenliğinin çiğnenmesi anlamına geldiği kaydedildi.

Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Salvador Panelo, hafta başında yaptığı açıklamada, Thitu Adası yakınında ocak-mart döneminde 275 civarında Çin teknesinin görüldüğünü ve Dışişleri Bakanlığının bu durumu protesto ettiğini bildirmişti. Filipinli bir diplomat da Çin Büyükelçiliğine diplomatik nota verildiğini aktarmıştı.

Güney Çin Denizi

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Haberin Devamı

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.