Dünya Fırat Kalkanı’nda bir ay geride kaldı

Fırat Kalkanı’nda bir ay geride kaldı

23.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fırat Kalkanı harekatının başlamasıyla Cerablus’u ve çevre köyleri terk etmek zorunda kalan IŞİD, kaybettiği köyleri geri almak için karşı taaruza geçti. Şiddetli çatışmalar sırasında bazı köylerin gün içinde birkaç kez el değiştirdiği öğrenildi

Fırat Kalkanı’nda bir ay geride kaldı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) koordinasyonunda 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı harekâtında bir ay geride kaldı. TSK’nın desteklediği ÖSO güçlerinin güneye doğru ilerleyişi devam ederken zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kaybettiği köyleri geri almak için karşı taaruza geçen IŞİD, Bahvurtah ve Cakka ve Tuğlu köylerinin çevresinde mevzi kazanmaya çalışınca sınırdaki Fırtına obüslerinin bomba yağmuru altında kaldı. Bölgede IŞİD ve ÖSO unsurları arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken bazı köylerin gün içinde birkaç kez el değiştirdiği öğrenildi. IŞİD’li teröristler bir süre önce ÖSO denetimine geçen Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Şimerin köyüne IŞİDli bir terörist bomba yüklü araçla saldırı düzenledi. Kilis’in Ardıçlı köyünün 7 kilometre uzağındaki köye düzenlenen saldırıda 12 ÖSO üyesi yaşamını yitirirken yaralanan 10 ÖSO üyesi tedavi için Kilis’e getirildi.

1 aylık bilanço

IŞİD kendisi için stratejik öneme sahiq El Bab’ı kaybetmemek için savunma hattını Baragat, Kefergan ve Tuğlu köylerine çekti. Örgütün El Bab öncesi en büyük yığınağını ise Dabık’a yaptığı öğrenildi.

Cerablus’ta kontrolün sağlanması sonrası bölgede ilerleyişini sürdüren ÖSO birliklerine hareket alanı açmak ve terör tehditlerini ortadan kaldırmak için operasyonun başladığı 24 Ağustos’tan bu yana TSK tarafından terör örgütlerine ait 900’ü aşkın hedefe 4 bin dolayında atış yapıldı. Harekatın sembol kenti Cerablus’un nüfusu, bir ayda 3 bin 500’den, yaklaşık 25 bine yükseldi. Böylece uzun süredir Türkiye’de sığınmacı konumunda bulunan sivillerin de güvenle ülkesine dönmesi sağlandı. Harekatta yaklaşık bin 200 kilometrekarelik alan terör örgütlerinden büyük ölçüde temizlenirken, sınır hattı daha güvenli hale geldi. Söz konusu hatta önlemler, Türkiye Cumhuriyeti’nce yaklaşık 4 metre yüksekliğinde mobil güvenlik duvarı örülerek güçlendirildi.
Harekatın başladığı günden bu yana geçen sürede terör örgütü IŞİD militanlarınca füzelerle gerçekleştirilen ve tankları hedef alan saldırıda 8, sınır hattında el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu da 2 askerimiz şehit oldu.

Koalisyon 40 DEAŞ’lıyı öldürdü

Fırat Kalkanı’nın 30. gününde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, dün, Azaz-Rai bölgesinde; muhalif unsurlardan oluşan beş özel görev kuvvet grubu, kaybettiği bölgeleri geri almak için saldırı düzenleyen DEAŞ unsurları ile çatıştı. DEAŞ, Rai güneybatısında yer alan Tall Ar, Kadriş ve Bahvurtah meskûn mahallerinde tekrar kontrol sağladı. Rai doğusunda, kaybedilen yerlerin (El Eyyübiyah, El Athariyah, El Mutminah, An Nahdah, Şandi, Sinekli, Taşlıhüyük) geri alınması için başlatılan karşı taarruzda, DEAŞ usurlarının güçlü direnişi nedeniyle ilerleme sağlanamadı. Keşif ve gözetleme vasıtaları ile tespit edilen 150 DEAŞ hedefine 474 adet Fırtına ve 99 adet ÇNRA mermisi atıldı. Böylece, harekât kapsamında bugüne kadar toplam bin 77 hedefe 4 bin 280 atım yapılmış oldu. Türk savaş uçakları tarafından 5 bina imha bu saldırılarla imha edildi. Koalisyon güçleri tarafından düzenlenen 20 hava harekâtında ise 40 DEAŞ’lı terörist etkisiz hale getirildi. (ANKARA Milliyet)

Yazarlar