Dünya Fransa ağır yaralı

Fransa ağır yaralı

30.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransa ağır yaralı

Fransa ağır yaralı


Hızı saatte 190 kilometreyi bulan fırtına Fransa'nın altını üstüne getirdi. 69 kişinin öldüğü ülkede, milyonlarca kişi yılbaşına elektiriksiz ve susuz giriyor.


       Avrupa'yı kasıp kavuran ve dört gün süreyle durmayan "yüzyılın fırtınası"ndan en çok zarar gören ülke Fransa oldu. Hızı saatte 190 kilometreyi bulan ve aralıksız esen rüzgar, Atlantik kıyısındaki Charron limanı'nda tekneleri denizden kara içlerine doğru bir kilometre sürükledi. Versailles Sarayı'nın duvarlarını ve çatısının bir bölümünü uçuran fırtına, sarayın parkına Napolyon Bonaparte zamanında dikilmiş 200 yıllık 10 bin ağacı kökünden söktü. Binlerce evin çatısını uçurmakla kalmayan fırtına Paris banliyösündeki bazı apartmanların duvarlarını çatlattı. Bir çok apartman boşaltıldı.
       Şu ana kadar 69 kişinin öldüğü fırtınada, dev elektrik direklerinin devrilmesi sonucu, 8 milyon Fransız vatandaşı elektriksiz kaldı. Dünyanın en büyük nükleer elektrik santrallerine sahip olan Fransa'nın, ulusal elektrik idaresi EDF, tüm elemanlarını seferber etmesine rağmen altyapı onarımını gerçekleştiremediği için komşu Avrupa ülkelerden eleman ve yardım istedi. Ancak gösterilen tüm çabalara rağmen, milyonlarca kişinin yılbaşını elektriksiz, yani soğuk ve karanlıkta geçireceği belirtiliyor. Özellikle kırsal alanda jeneratör satışlarındaki artışa dikkat çekilirken jeneratörlerin iyi havalandırılmayan yerlere konulması yüzünden şimdiden 12 kişinin karbon monoksit gazından zehirlendiği verilen bilgiler arasında.
       Fransa'nın altını üstüne getiren fırtanın bir etkisi de telefon santrallerine oldu. Eletrik kesintisi nedeniyle, her biri beş bin telefonluk santrallerin otuz saatlik bağımsız enerji kaynakları tükendi ve 200 bin telefon devre dışı kaldı. Elektrik kesintisi bir diğer yandan Fransızların susuz kalmasına yol açtı. Su pompalanması durduğundan, elektriği olmayan bölgelere su da verilemiyor. Fırtına, Fransa'daki Türkleri de yeni binyıla Türk televizyonu izleyerek girmekten mahrum etti. Uydu antenlerin çoğunluğu çalışmıyor. Tamircilerden ise, ancak bir hafta sonrasına randevu alınabiliyor. Önümüzdeki günlerde, meteoroloji bu kez kar fırtınası öngörüyor.

Yazarlar