Dünya Fransa’da mankene podyum raporu

Fransa’da mankene podyum raporu

07.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da modeller podyuma çıkmadan önce doktordan sağlıklarının iyi olduğuna dair rapor alacak. Aksi taktirde model ajanslarına altı ay hapis ve 75 bin euro’ya kadar para cezası verilecek

Fransa’da mankene podyum raporu

Dünya modasının merkezi kabul edilen Fransa’da ‘aşırı zayıf’ mankenlerin çalıştırılmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca mankenlere, sağlık durumlarının işlerini yapmaya uygun olduğuna dair doktor raporu zorunluluğu getirildi. Fransız Sağlık Bakanlığı, yasanın beslenme bozuklukları ve ‘ulaşılamayacak güzellik ideallariyle’ mücadele amacını taşıdığını söylüyor.

Haberin Devamı

2105’te kabul edilen yasa tasarısının ilk halinde, mankenlere asgari Beden Kitle İndeksi (BMI) şartı getirilmesi, tepkilere neden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, vücut kitle endeksi 18.5’in altındakiler normalden zayıf olarak kabul ediliyor. BMI 18 kötü beslenmiş, BMI 17 ise aşırı kötü beslenmiş olarak nitelendiriliyor. 16 BMI ise sıfır beden olarak adlandırılıyor. Buna göre doktorlar, boy, kilo ve vücut şekillerine bakarak, mankenlerin aşırı zayıf olup olmadığına karar verecek. Yani modeller en az 18 vücut kitle endeksine sahip olduğunu kanıtlamak zorunda kalacak. Sağlıksız derecede zayıf manken çalıştıranlara altı aya kadar hapis ve 75 bin euroya kadar para cezası verilebilecek.

Haberin Devamı

Fransa’daki aşırı zayıf model yasağından, özellikle Victoria’s Secret’in melekleri Alessandra Ambrosio, Adriana Lima, Candice Swanepoel ve Kendall Jenner etkilenecek.

Öte yandan yeni yasaya göre 1 Ekim’den itibaren mankenleri olduğundan daha zayıf gösteren fotoğraflara ‘rötuşlu’ ibaresi konacak.

Daha önce de İtalya, İspanya ve İsrail de benzer yasalar çıkarmıştı. Fransa’da anoreksiyanın, yüzde 90’ı kadın 30-40 bin kişiyi etkilediği belirtiliyor.

Modellerin zayıflık sırrı

Genç kızların vücutlarına gıpta ile baktığı modeller, defilelere çıkmadan önce çok sıkı bir diyet programına giriyorlar. Özellikle Victoria’s Secret modelleri, günlük diyetlerinin yanı sıra sporu hayatlarından hiç eksik etmiyor. Yılda bir yapılan ünlü defile öncesi karbonhidrat tüketimini sıfıra indiren modeller, şova çıkmalarına iki hafta kala katı besinleri kesiyor. Son 9 gün sadece protein içerikli sıvı tüketiyorlar. Defileden önce son 12 saatte ise şişkinlik olmaması için su dahi içilmiyor.