Dünya Fransa da sola döndü

Fransa da sola döndü

07.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fransa da sola döndü

Fransa da sola döndü

Fransa solu, seçime 18 gün kala sağın 4 puan önüne geçti. Kamuoyu yoklamaları Chirac ve Juppe'nin sinirlerini bozdu

FRANSA'daki erken seçimlerin birinci turuna 18 gün kala, ülkenin en güvenilir iki araştırma kurumunun yayınladığı son kamuoyu yoklamalarına göre, Fransız Komünist Partisiyle ön anlaşmaya varan Sosyalist Parti'nin toplam oy oranı yüzde 42'ye yükselirken, halen iktidarda bulunan merkez sağ koalisyonunun oy oranı, 38'e geriledi. Bu durum, en büyük sağ koalisyon partisi Cumhuriyetçi Birlik RPR başkanı ve başbakan Alain Juppe'nin seçim kampanyasında "liderlik" rolünü üstlenmiş olmasının ne denli doğru bir seçim olduğunu gündeme getirirken, merkez sağ koalisyonda paniğe yol açtı. Elysee sarayına yakın kaynakların, "gemide panik başladı", sözleriyle özetlediği psikolojik bozgun, meclisi feshetme kararını alan ve kurmaylarına güvenerek erken seçimlere giden cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın son derece sinirli ve keyifsiz olduğu haberleriyle ağırlık kazanıyor.
Merkez sağ koalisyonun, parlamento başkanı Philippe Seguin, eski içişleri bakanı Charles Pasqua ve eski maliye bakanı Alain Madelin gibi ağır topları, bu gelişmelerden doğrudan başbakan Alain Juppe'yi sorumlu tutuyorlar. İzlediği politika yüzünden halkın antipatisini kazanmakla suçladıkları başbakanı değiştirmek yerine, peşinden gittiği için Jacques Chirac'ı da hatalı buluyorlar.
Fransız merkez sağının göğüslemeye hazırlandığı muhtemel bozgunun sorumlusu, halkın içinde başlayan ve vahşi bir liberalizme duyulan tepki ile geniş genelinde Avrupa Birliğine duyulan tepki. İç sorunlardan hiç birini çözemeyen politikacılar, bu seçim kampanyasında daha önce görülmemiş şiddet olaylarıyla karşılaştılar. Bu hafta, tüm partilerden tam yedi politikacı bu olaylara hedef oldu. Alain Juppe plastik şişe ve yumurta yağmuruna tutuldu, kültür bakanı bıçaklandı, bir milletvekilinin arabası yakıldı, sosyalist partiden eski AB komisyon başkanı Jacques Delors'un yüzünde bir kremalı pasta patladı, pek çok milletvekili tehdit edildi.