Dünya G7 liderleri arasında uzlaşmaya Trump engeli

G7 liderleri arasında uzlaşmaya Trump engeli

28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Trump zirvede yalnız kaldı... G7 ülkelerinin liderleri terörizmle mücadele için ortak bir bildiriye imza atarken, ABD’nin özellikle Paris İklim Anlaşması konusundaki çekinceli tavrı devam etti. Trump küresel ısınmayı Çin’in bir oyunu olarak tanımlamıştı

G7 liderleri arasında uzlaşmaya Trump engeli

İtalya’nın Sicilya adasında bir araya gelen G7 ülkeleri liderleri, terörle mücadele planında anlaşmaya varırken, ABD ile diğer üyeler arasında iklim değişikliği ve mülteci krizi konularında uzlaşma sağlanamadı. ABD, Almanya, Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin liderleri, terörizmle mücadele için gösterilen çabayı iki katına çıkartacaklarına dair güvence verdi. G7 zirvesinde hazırlanan ortak deklarasyonda, telekomüniskasyon hizmeti veren şirketler ile sosyal medya kanallarının yöneticilerinin “terör içerikli mesajlara karşı girişimlerini belirgin olarak arttırması gerektiği” vurgulandı. İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, liderlerin “terörle mücadeleyi güçlendirme konusundaki bağlılık ve kararlılıklarını birlik içinde sürdürecekleri” konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Nihai kararını vermedi

Buna karşın küresel ısınma konusunun ele alındığı Paris İklim Anlaşması konusunda ABD’nin çekincesi devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkacağını açıklamıştı. G7 Zirvesinde de ABD’nin izleyeceği tutum açıklık kazanmadı. Trump, paylaştığı Tweet’inde “Önümüzdeki hafta Paris Anlaşması hakkında nihai kararımı vereceğim” dedi. Sicilya’nın Taormina kasabasında gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde diğer altı devletin anlaşmayı kabul ettiği tekrar bildirildi. Gentiloni, “Paris iklim anlaşması tartışması halen havada asılı duruyor. Ancak içeride tekrar değerlendirdikten sonra ABD’nin de anlaşmaya bağlı kalmak isteyeceğine eminiz” dedi. Trump ayrıca, İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) yönündeki kararını desteklediğini de söyledi. Bununla birlikte Trump’ın uluslararası ticarette korumacı politikalara karşı duruş konusunda da Avrupalı liderler tarafından ikna edildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

G7 Zirvesi’nin ikinci gününde “Afrika’da Kalkınma ve Yenilik” konulu oturum yapıldı. Gentiloni, oturum sayesinde G7 ülkeleriyle Afrika ülkeleri arasında her alanda ortaklık ihtiyacına odaklanacaklarını belirtti.