Dünya Gazze’de yine aynı manzara!

Gazze’de yine aynı manzara!

31.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İsrail askerleri, “Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü” için Gazze sınırında toplananlara müdahale etti. 4 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Gazze’de yine aynı manzara

İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl “Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü” gösterilerine müdahalesi sonucu 4 Filistinli hayatını kaybederken, 316 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Filistin Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzey sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Bilal Mamud en-Neccar, Nidal Sakr Amara ile Tamir Haşim Ebu’l Hayr ve 20 yaşındaki Muhammed Cihad Saad’ın hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, gösteriye müdahalede 316 kişinin yaralandığı, bunlardan 64’ünün gerçek, 16’sının plastik mermiyle vurulduğu, 13’ünün mermi parçası, 223’ünün de gaz bombalarının doğrudan isabet etmesi sonucu yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 14’ünün durumunun ağır olduğu kaydedildi. Gazze sınırında 5 noktada bir araya gelen 10 binlerce Filistinli, İsrail’in topraklarından çekilmesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kalkmasını talep eden sloganlar attı. Gazze’deki Büyük Dönüş ve Kuşatmayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Komitesi, “Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü” gösterilerine katılmak için Filistin topraklarının tamamında genel grev çağrısında bulunmuştu. Bununla birlikte eylem dolayısıyla okulların da kapatıldığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

Gazze’de yine aynı manzara

İsrail, Gazze sınırına geçtiğimiz günlerde yoğun askeri yığınak yapmıştı. İsrailli askeri yetkililer, dün sınıra toplanan Filistinlilerin sayısının 40 bini bulduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Mısır’ın, İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilimi azaltmak için arabuluculuk yaptığı belirtiliyor. Mısır’dan gelen bir güvenlik delegasyonunun, şiddet olaylarının geçen yıl olduğu gibi haftalarca sürecek bir boyuta ulaşmaması ve daha fazla kişinin ölmemesi için Gazze’de temaslarda bulunduğu kaydediliyor. İlki geçen yıl yapılan ve haftalarca devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında düzenlenen gösterilerde en az 258 Filistinli ile iki İsrail askeri hayatını kaybetmişti.

2018’den beri

Filistinliler, 30 Mart 2018’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında, “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adıyla barışçıl eylemler düzenliyor. İsrail askerleriyse “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail askerlerinin 30 Mart 2018’den bu yana süren gösterilere müdahalesinde, 200’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistinliler, bunu protesto için genel greve gitmiş ve gösteriler düzenlemişti. İsrail polisinin o dönemde gösterilere katılan Filistinlilere açtığı ateş sonucu 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. “Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin direniş simgesi olarak görülüyor.