Dünya Gazze’nin onarımı 100 yıl sürebilir

Gazze’nin onarımı 100 yıl sürebilir

13.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’in düzenlediği operasyonla büyük bir harabeye dönüşen Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için İsrail’in uyguladığı abluka politikasını gevşetmesi gerekiyor.

Gazze’nin onarımı 100 yıl sürebilir

Ablukanın kaldırılmaması durumunda Filistinlilerin dönüştürülmüş bir Gazze’de yaşaması 100 yılı bulabilir. Filistinlilerin ticaret özgürlüğü için mücadele eden, İsrailli sivil toplum örgütü Gisha’nın kurucusu Sari Bashi, “Gazze’ye girmesine izin verilen mevcut inşaat malzemeleriyle Gazze Şeridi’nin yeniden inşa edilmesi 100 yılı bulacaktır” diyor. Bashi, “İsrail, Gazze Şeridi’ne çimento girişini yasaklayınca tünellerin kurulmasının önüne geçemedi. Bu politika, Gazzeli sivillere zarar verdiği gibi İsrail’e de hiçbir fayda sağlamıyor” diye ekliyor.
İsrail bir askerinin kaçırılması üzerine ilk kez 2006 yılında Gazze’ye abluka uygulamaya başlamıştı. Ertesi yıl Gazze yönetiminin Hamas’ın eline geçmesiyle abluka şiddetlenmişti. Gazze’nin yeniden inşası için milyarlarca dolar ve büyük miktarda çimento gerekiyor. Ancak İsrail ve Hamas arasındaki güç savaşı sürerken İsrail’in çimento geçişine nasıl izin vereceği bilinmiyor.
11 bin 800 ev yok oldu
Birleşmiş Milletler’in (BM) insani koridor koordinatörü James Rawley, ablukanın kaldırılmamasının Gazze’nin geleceğinde daha çok çatışmanın yaşanmasına sebep olabileceğini aktardı. BM, 11 bin 800 evin yok edildiğini ya da içinde yaşanılmaz bir hale geldiğini tahmin ediyor. Evinin yıkıntıları önünde AFP ajansına konuşan Cemal Abed durumu özetlercesine, “Buradaki her şeyi yok ettiler. Yapabileceğimiz hiçbir şey yok” açıklamasında bulundu.