Dünya Grozni’ye füze

Grozni’ye füze

03.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Grozni’ye füze

Grozni’ye füze


Moskova - Milliyet


       Rus birliklerinin, yoğun çatışmaların sürdüğü Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye üç Scud füzesi fırlattığı bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon haberi doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Rus yetkililer, birliklerin kent merkezine ilerleyişinin de devam ettiğini açıkladı.
       Rus Hava Kuvvetleri Çeçenistan'ın güneyindeki dağlık bölgede Çeçen gruplarına karşı yürüttüğü hava saldırısını yoğunlaştırırken, bu bölgede hafta sonu 100 sorti yapıldığı haber verildi. Çeçen gruplarının hakimiyetinde olan Dubai - Yurt, Şiski, İtum - Kale, Haçeroy, Şalazi, Orekhovo, Maliye Varandi'nin yoğun bombardıman altında olduğu bildiriliyor.
       Bu arada Rus Tümgeneral Vadim Timçenko, Cuma ve Cumartesi günkü çatışmalarda Çeçen gruplarına mensup 89 kişinin öldüğünü söyledi. Askeri kaynaklar ise, son 24 saat içinde güneydeki dağlık bölgede 300 Çeçen ile 8 Rus askerinin öldüğünü öne sürdü.
       Rus kaynakları, ünlü komutan Arbi Barayev'in de öldürüldüğünü bildirdi, ancak Çeçen yetkililer bu haberi yalanladı.
       Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) yapılan açıklamada ise, Çeçen liderlerin ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkelere kaçmaya hazırlandığı öne sürüldü.
       Çeçen lideri Aslan Mashadov, Perşembe günü Grozni'de kaldığı gizli bir yerden Reuters televizyonuna yaptığı açıklamada, geniş çaplı partizan savaşı başlattıklarını duyurmuştu.

Kimyasal gaz iddiası

       Çeçenistan'daki çatışmalar bütün şiddetiyle devam ederken, Rus komutanlar Çeçen güçlerin kimyasal silah kullandığını öne sürdü. NTV kanalının haberine göre, Rus askeri yetkilileri, Çeçen direnişçilerin, içinde klor ya da amonyak bulunan bir tankı havaya uçurduğunu, ancak rüzgarın yanlış hesaplanması sonucu zehirli gaz bulutlarının Rus cephesi yerine başkent Grozni'ye yöneldiğini bildirdi. Patlamanın siviller arasında can kaybına yol açıp açmadığı bilinmiyor. Çeçen sözcüler suçlamayı kabul etmedi.