Dünya ‘Güvenlik’e kaçış...

‘Güvenlik’e kaçış...

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halep’te muhaliflerin elindeki bölgeleri kontrol altına almak için saldırılarını yoğunlaştıran Suriye rejim güçleri ile muhaliflerin ateşi arasında kalan binlerce kişinin güvenli semtlere doğru kaçışı sürüyor

‘Güvenlik’e  kaçış...

Şam yönetiminin başlattığı saldırılar nedeniyle Suriye’nin en sıcak noktalarının başında gelen Halep kentinde binlerce insanın kaçışı sürüyor. Beşar Esad yönetimi güçleriyle giriştikleri çatışmalarda kentin önemli bölümünü kaybeden muhaliflerin, aralarında bir karşı koalisyon oluşturduğu bildirilirken, Rusya, insani yardım dağıtımını da artırdı.
Beşar Esad yönetimi güçleri ve Şii milislerin, kentin kontrolünü ele geçirmek amacıyla yoğunlaştırdığı saldırılar, binlerce kişiyi yerinden etmeye devam ediyor. Saldırı ve çatışmalardan kaçan binlerce Halepli, kentin farklı bölümlerine doğru göç ediyor.
Son 4 gündür 50 binden fazla sivilin bir bölümünün rejim kontrolündeki, bir bölümünün ise muhaliflerin elinde tuttuğu semtlere göç ettiği bildiriliyor. Göçün sürdüğü, sivillerin harabeye dönmüş sokaklardan yürüyerek, bisiklet, at arabası, hatta tekerlekli sandalyeyle göç ettiği kaydediliyor.
Koridor önerisi
Bu arada Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Danışmanı Jan Egeland, Rusya ve Suriye yönetimlerinin Halep’te insani mola verilmesini kabul etmediğini, ancak Moskova’nın sivillerin tahliyesi ve insani yardım tedariki için 4 insani koridor kurulmasını önerdiğini belirtti. Rusya ve Suriye’den insani molaya onay vermesini beklediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını ifade eden Egeland, BM’nin, Moskova’nın önerisini değerlendireceğini söyledi.
Uzun süredir kuşatma altında bulunan Halep’te yiyecek ve diğer maddelerin sıkıntısı hissedilirken, Rusya’nın, özellikle çatışmalardan kaçan Haleplilere yiyecek ve erzak dağıttığı belirtiliyor. Rusların dağıttığı yardımları alabilmek için uğraşan Haleplilerin, uzun kuyruklar oluşturduğu ifade ediliyor.
400 bin kişi
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi Başkanı Stephen O’Brien da, önceki gün yaptığı açıklamada son birkaç günde Halep’in doğusunda artan saldırılar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının 25 bine ulaştığını belirtmiş, binlerce insanın daha yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etmişti. BM yetkilileri, Halep’te yerinden edilmiş kişilerin sayısının bugüne kadar 400 bini bulduğunu belirtiyor.

Muhalifler güçlerini birleştirdi

Halep’te bazı muhalif grupların, kendilerini feshederek “Halep Ordusu” adı altında birleştiği öne sürüldü. Sputnik ajansının haberine göre Halep’te ellerindeki toprakların yaklaşık yüzde 40’ını rejim ve YPG’ye kaptıran muhalif grupların, kendilerini feshederek “Halep Ordusu” adı altında tek isim ve komuta içinde savaşacaklarını açıkladı. Bu oluşumun
genel komutanlığına Ebu Abdurrahman Nur, askeri komutanlığına ise Ebu Beşir Amara seçildiği bildiriliyor.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Alanya’daki görüşmelerinin ardından konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki muhalif gruplar ve saha komutanlarıyla temasları bulunduğunu kaydetti.