Dünya Halep’te insani koridor açmazı

Halep’te insani koridor açmazı

30.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yardıma muhtaç binlerce kişinin yaşadığı, kuşatma altındaki Halep’te, insani koridor ABD ve Rusya’yı karşı karşıya getirdi. BM, Rusya’nın koridor açmayı kendisine bırakması gerektiğini açıkladı

Halep’te insani  koridor açmazı

Suriye’de, Beşar Esad rejimi tarafından kuşatma altına alınan Halep’te yaşayan halkın tahliyesi için oluşturulan insani koridor tartışma yarattı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın ‘insani koridor’ adımının hile olması durumunda, ABD ve Rusya’nın Suriye’deki işbirliğinin bozulacağını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel temsilcisi Steffan de Mistura, insani koridor açılmasının ‘BM’nin işi’ olduğunu vurguladı. Mistura, doğru şartlar altında insani koridor açılmasını destekleyeceğini belirtti. Mistura, “Binlerce insanın, bombalama, çatışma varken bir koridor boyunca yürümesini nasıl beklersiniz?” derken, Halep’te yaşayanların bulunduğu alanı terk etmeye zorlanamayacağını vurguladı. Halep’teki sivil halkın bölgeyi terk etmeye mecbur kalarak, Esad rejiminin kent üzerindeki kuşatmayı genişletme ihtimali üzerinde duruluyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Halep’teki kişilerin korunma altına alınması, insanların kentten ayrılmaması durumunda da bu kişilere yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi. Komite, savaşan tarafların bütün yardım örgütlerinin Halep’te çalışmasına izin vermesi gerektiğini, koridorun açılması için ise bütün çatışan tarafların rıza göstermesinin şart olduğunu açıklandı. Halep’te, sivil halkın yanı sıra silahlarını bırakıp teslim olmak isteyen muhaliflerin geçişi için de bir koridor açıldı. Beşar Esad rejimi, teslim olan muhaliflerin affedileceğini duyurmuştu. Sivil halkın koridorlara şu ana kadar rağbet göstermediği belirtilirken, rejim Halep’ten ayrılan kişilere barınma imkânı sağlanacağını açıklamıştı.

Koalisyon sivilleri öldürdü

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın insani koridor planının Halep’teki mevcut durum için uygun bir yanıt olmadığını açıkladı. Bakanlık, Halep sakinlerinin uluslararası yardımlara erişiminin sağlanması ve güvenli bir şekilde evlerinde kalmaları gerektiğini belirtti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise ABD liderliğindeki koalisyon uçaklarının IŞİD’in elindeki Menbiç’in El Gandor köyünde düzenlediği hava saldırısında 7’si çocuk, 28 sivilin ölümüne neden olduğunu duyurdu. YPG’nin çoğunluğu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından Menbiç’e yönelik karadan sürdürülen operasyonda, IŞİD’in kent merkezine sıkıştığı belirtiliyor. Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman, bir diğer saldırıda ölen 13 kişinin IŞİD üyesi mi yoksa sivil halk mı olduğunun henüz belli olmadığını söyledi.