Dünya Halep’ten kaçış

Halep’ten kaçış

16.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzun süren belirsizlikten sonra nihayet önceki gece sağlanan ateşkes çerçevesinde Suriye’nin Halep Kentinden tahliyeler dün başladı. Yaralılar, kadın ve çocukların yanı sıra muhaliflerin tahliyesi sürüyor...

Halep’ten kaçış

Suriye’de rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Doğu Halep’te, uzun süren belirsizlikten sonra nihayet önceki gece bir ateşkes anlaşmasına varılırken, tahliyeler de, dün başladı. Sayıları 100 bin civarında olduğu belirtilen siviller, alabildikleri eşyalarıyla kaçarcasına kenti terketmeye çalışırken, Rusya, muhaliflerin de bölgeden çıkarıldığını açıkladı. Operasyon dün öğle saatlerinde muhalifler ve ailelerinin tahliyesiyle başladı. Sabah saatlerinde bölgeden hareket eden ilk konvoya ateş açılması nedeniyle tahliye işlemi bir süre ertelenirken, daha sonra silahların susmasıyla sivilleri taşıyacak otobüsler ve ambulanslar Doğu Halep’e giriş yaptı. Şii milisler tarafından gerçekleştirildiği açıklanan bu saldırıda konvoydaki üç kişinin yaralandığı ifade edildi.
Drone ile takip
Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve ailelerinin Halep’in doğusundan tahliyesine başlandığını açıklarken, operasyonun insansız hava araçlarıyla takip edildiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler ise Halep’ten toplam 50 bin kişinin tahliye edileceğini bildirdi.
Reuters haber ajansının Suriyeli yetkililere dayandırdığı habere göre, ilk konvoyda 951 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında çocuk, kadın ve yaralılar olduğu belirtildi. İlk konvoydaki kişilerin yaklaşık 200’ünün muhalif savaşçı olduğu ifade ediliyor. Bu ilk konvoy muhaliflerin kontrolündeki El Raşidin’e ulaşırken, buradan da İdlib’e geçecek.
Rus yetkililer de, Halep’i terk eden muhalif güçlerin aileleriyle birlikte Rus askerleri eşliğindeki 20 otobüs ve 10 ambulansla oluşturulan koridordan geçerek, İdlib’e ulaştırılacaklarını açıkladı. İlk konvoyun sivilleri tahliye etmesinin ardından, ikinci konvoyun da operasyonun devamı için bölgeye gönderildiği belirtiliyor. Konvoya Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı refakat ediyor.
21 km’lik koridor
Rusya’ya göre tahliye için 21 kilometre uzunluğunda bir koridor yaratıldı. Koridorun 6 kilometresi Halep’in hükümet kontrolündeki bölgelerinden, 15 kilometresi de batıda muhaliflerin elindeki yerlerden geçiyor. Hükümet kaynakları ayrıca, sivillere bölgede kalma ya da gitme seçeneğinin sunulacağını ekliyor.
Halep’in bazı bölgelerinden muhaliflerin çekilmesi ve çatışmaların durması üzerine uzun zamandır açlıkla mücadele eden halk, muhaliflerin ardında bıraktıkları yiyecekleri toplayarak temel ihtiyaç maddelerini sağladı. Hanan el Salem ve el Kalasa gibi ilçelerde yaşayan halk, Ceyş-ul İslam grubunun kullandığı binalara girdi. Bölgedeki Euronews kanalı muhabirlerine konuşan halk, “Bize her şeyi yasakladılar. Süt, et, sebze yiyecek bir şey bulamadık. Burada her şey var. Bize ise hiçbir şey vermediler. Yiyecek bir dilim ekmek bile bulamadık. Açlıktan ölüyorduk” dedi.
Bununla birlikte Suriye devlet televizyonu, 29 otobüs ve ambulansın, İdlib bölgesinde, muhaliflerin 1.5 yıldır kuşatma altında tuttuğu, hükümet yanlısı iki kasabaya doğru yola çıktığını bildirdi. Foah ve Kefraya kasabalarındaki yaralıların tahliyesi, hükümetin Halep’ten tahliyeler için öne sürdüğü şartlardan biriydi.

Sınırda hazırlık yapıldı

Halep’ten tahliyelerin başlaması öncesinde Suriye sınırı çevresinde yoğun hazırlıklar yapıldı. Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı, Halep’ten beklenen göçler ve getirilecek yaralılar nedeniyle ikinci bir emre kadar TIR çıkışlarına kapatıldı.
Burada Suriye’den gelen hasta, yaralı ve tüccarlar ile aile birleşimi kapsamındaki kişilerin giriş işlemleri yapılıyor.
Halep’te ateşkesin tam olarak sağlanabilmesi halinde günlerdir aç-susuz bekledikleri haberleri gelen ailelerin İdlib üzerinden Türkiye’ye doğru hızla tahliyeleri bekleniyor. Ancak Türk yetkililer, Halep’ten gelenlerin öncelikle Suriye tarafında bir çadırkentte barındırılmasının gündemde olduğunu ve bu kampın kurulmasının ardından günlük iaşesinin Türkiye tarafından karşılanabileceğini açıklamıştı.
Bu hazırlıklar nedeniyle bölgede bulunan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “Öncelikle AFAD koordinasyonunda Kızılay ve İHH bir operasyon planı yaptık. Bu operasyon planında öncelikli olarak yaralıların Türkiye’ye doğru alınması var. Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili çalışıyor” dedi. Kınık, Halep-Hatay-İdlip üçgeni içerisinde güvenli yerlerde göçle gelenlerin barınması için üç kuruluşun hazırlık yaptığını, 50- 60 bin dolayında sivilin gelebileceğini, yaralı sayısının da
500 dolayında olduğunu açıkladı.