Dünya ‘Her hafta füze denemesi’ tehdidi!

‘Her hafta füze denemesi’ tehdidi!

19.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde gerçekleştirdiği balistik füze denemeleriyle Kore Yarımadası’nın ısınmasına neden olan Kuzey Kore, tavrından geri adım atmıyor. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Han Song-Ryol, “Haftalık, aylık ve yıllık temelde daha fazla füze denemesi yapıyor olacağız” dedi.

‘Her hafta füze denemesi’ tehdidi

Song-Ryol, ABD’nin ülkelerine karşı askeri bir harekâta kalkışması durumunda, topyekûn bir savaşı göze alması gerektiğini belirtti. Kuzey Kore’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Kim In Ryong, ABD’nin bölgede gerilimi tırmandırdığını savunarak termonükleer savaşın her an çıkabileceğini açıklamıştı.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise dün Kuzey Kore ile yaşanan krize hitaben “Sadece iki hafta içinde, Afganistan ve Suriye için alınan kararlarla dünya yeni başkanımızın güç ve kararlılığına şahitlik etmiştir. Kuzey Kore onun (başkanın) kararlılığını ya da bölgedeki ABD ordusunun güçlünü test etmezse onlar için iyi olur” ifadesini kullandı.
Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore konusunda tüm seçenekleri masada tuttuğunu ve atacağı adımlar için hızlı karar alabileceğini vurgulayarak, “Başkan’ın (Kuzey Kore konusunda) kırmızı çizgiler çizdiğini göreceğinizi sanmıyorum” açıklamasını yaptı.
Öte yandan, önceki gün Beyaz Saray bahçesinde gerçekleştirilen Paskalya kutlamaları için medyanın karşısına çıkan Trump, bir basın mensubunun Kuzey Kore ile ilgili sorusuna, “Hizaya gelmeli” yanıtını vermişti.
Çin kamyonu
Öte yandan, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da, ülkenin kurucusu onuruna düzenlenen geçit töreninde füze taşıyan kamyonlar sorun oldu. Nitekim söz konusu kamyonların, Çinli bir üretici tarafından imal edilmiş olması, Kuzey Kore’ye askeri teçhizat satılmaması konusundaki uluslararası ambargonun delindiği tartışması başlattı.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çin, söz konusu ambargolara uyumlu olduklarını, ancak Kuzey Kore ile normal ticari ilişkilerinin bulunduğunu bildirdi.