Dünya ‘İade gündemimizde yok’

‘İade gündemimizde yok’

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesinin ‘gündemlerinde olmadığını’ açıkladı. Trump, Kaşıkçı konusunda da CIA tarafından henüz bilgilendirilmediğini söyledi.

‘İade gündemimizde yok’

ABD Başkanı Donald Trump, California’ya gitmeden önce Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesinin gündemlerinde olmadığını söyledi. Trump “Bu (iade) şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil. Türkiye için ne yapacağımıza bakıyoruz, her zaman bakıyoruz” dedi. Trump, Türkiye ile ilişkiler konusunda ise, “Türkiye ile iyi bir ivme yakaladık. Biliyorsunuz Rahip Brunson’u geçen haftalarda verdiler. Cumhurbaşkanı (Erdoğan) ile çok iyi ilişkilerimiz var. Dostum o benim. Güçlü, sert ve zeki bir adam” ifadelerini kullandı. Amerikan NBC News televizyonu, Beyaz Saray’ın Gülen’i Türkiye’ye iade edebileceğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı

CIA’in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından emredildiği sonucuna vardığına ilişkin haberlere dair konuşan Trump, henüz CIA’dan bu konuda brifing almadığını ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve istihbarat yetkilileri ile bu konuyu konuşacağını söyledi.

Mueller’i yanıtladı

Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Özel Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Trump, Mueller’in sorularına yazılı olarak cevap verdiğini belirterek, henüz bu yanıtları ilgili makamlara teslim etmediğini duyurdu. Mueller’in kendisine yazılı olarak yönelttiği soruları “çok kolay yanıtladığını” belirten Trump, “Size yöneltilen sorular kötü niyetliyse dikkatli olmanız gerekir” dedi. Cevaplarını ilgili makamlara ne zaman teslim edeceğine dair bilgi vermekten kaçınan Trump, “Sorulara cevapları ben verdim, avukatlarım vermedi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Trump, Kongre seçimlerinde Demokratların üstünlüğü ele geçirmesinin ardından Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın görevine son vermişti. Sessions’ı özellikle Mueller soruşturması konusunda yeterince adım atmadığı yönünde defalarca eleştirilerini dile getiren Trump, Sessions’ın yerine geçici olarak ABD Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Matthew Whitaker’ı atamıştı. Whitaker, Mueller soruşturmasına yönelik eleştiriyle dikkati çekiyor.

Yazarlar