Dünya İngiltere’den üçlü Kıbrıs zirvesi önerisi

İngiltere’den üçlü Kıbrıs zirvesi önerisi

21.02.2010 - 17:09 | Son Güncellenme:

.

İngiltere’den üçlü Kıbrıs zirvesi önerisi

Kıbrıs müzakerelerinde ana konulardan biri olan “güvenlik” başlığının ele alınması amacıyla daha önce gündeme gelen ve Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum ile üç garantör devlet olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımlarıyla beşli zirve gerçekleştirilmesi önerisine alternatif olarak, İngiltere’nin, üçlü zirve yapılması önerisi sunduğu iddia edildi.
Rum Alithia gazetesinin haberinde, Kıbrıs Rum tarafının, beşli konferans fikrini, KKTC’nin statüsünün yükseltilmesine neden olacağı gerekçesiyle reddetmesi üzerine, İngiltere’nin sadece üç garantör devletin katılacağı üçlü konferans önerisini gündeme getirdiği ileri sürüldü.
Haberde, İngiltere’nin bu önerisinin Yunanistan ve Türkiye tarafından kabul gördüğü belirtirken, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile istişare ederek, üçlü zirvenin KKTC’deki seçimler sonrasında ve doğrudan müzakerelerde sağlanacak ilerleme doğrultusunda yapılmasını talep ettiği kaydedildi.
Haberde ayrıca, “Türkiye’nin de üçlü zirve önerisini kabul ettiği, ancak görüşmenin garantiler konusuna değinecek olmasından endişe etmesi nedeniyle güvenlik konusunda yapılmasına doğrudan atıfta bulunmadığı” iddia edildi.
Öte yandan Rum Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum lider Hristofyas arasında Mart ayı sonunda tamamlanması öngörülen yeni tur müzakerelerin ardından BM Güvenlik Konseyi’ne, müzakerelerin gidişatına ilişkin bilgi vermeyi talep ettiğini yazdı.
Downer’in bilgilendirmesine, BM Genel Sekreteri’nin sunacağı bir ara
raporun eşlik etmesi bekleniyor
Habere göre, BM bugüne kadar müzakerelerde, özellikle de “yönetim” başlığında sağlanan ilerlemeyi kayda dökmek istiyor.