Dünya İngiltere’nin Hrant Dink davasında Başbakan’dan özür

İngiltere’nin Hrant Dink davasında Başbakan’dan özür

14.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere, Türkiye’de Hrant Dink suikastini andıran bir olayla sarsılıyor. Önceki gün bir savcının açıkladığı rapor ile 1989 yılında Kuzey İrlanda’da Patrick Finucane adlı bir avukata düzenlenen suikastte devletin rolü olduğu ortaya çıktı.

İngiltere’nin Hrant Dink davasında Başbakan’dan özür

Savcı Sir Desmond de Silva’nın raporuna göre Finucane, suikast planının bilinmesine rağmen uyarılmadı. Hatta istihbarat birimleri Finucane’in Kuzey İrlanda Ordusu’nu (IRA) desteklediğini öne sürerek katilleriyle işbirliği yaptı.
Ülke gündemine oturan rapor üzerine Başbakan David Cameron, Finucane’in ölümünde devletin rolü olduğunu kabullenerek özür diledi. Ancak Başbakan, ailesi, insan hakları grupları ve İrlanda hükümetinin kapsamlı bir soruşturma talebini reddetti, soruşturmanın maliyetli olacağını savundu. Avukatın ailesi ise Cameron’ın özrünün sahte olduğunu ve o dönemde yapılanlar ile ilgili gerçeğin gizlendiğini söylüyor. IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein başkanı Gerry Adams da raporun devletin cinayetlerdeki rolünü gösterdiğini, soruşturma açılması gerektiğini belirtti.