Dünya Irak’ta bilanço ağırlaşıyor

Irak’ta bilanço ağırlaşıyor

17.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hayat şartlarının iyileştirilmesi talebi ile Irak’ın güneyinde yönetime karşı ayaklanan halk, su ve elektrik kesintileri, işsizlik ve devlet kurumlarındaki yolsuzlukları dün de protesto ederken başta Basra olmak üzere dün birçok merkezde yaşanan olaylarda en az beş kişi yaşamını yitirdi, 150 kişi yaralandı.

Irak’ta bilanço ağırlaşıyor

Basra, Kerbela ve Necef illerinin ardından Semava kentinde de sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Irak Başbakanı Haydar el İbadi, “sert karşılık veririz” diyerek göstericilere göz dağı verdi. Şiilerin yoğun yaşadığı petrol kenti Basra’nın da aralarında yer aldığı ülkenin güney kesiminde yer alan bir çok yerleşim biriminde yönetimi protesto gösterileri dün de sürdü. Gösterileri bazı siyasi partiler ve Şii din adamları da destekliyor. Bölgede İran paralelinde faaliyet gösteren siyasi parti ve grupların merkezlerine yönelik saldırılara karşı bir çok merkez boşaltıldı.

Haberin Devamı

Binlerce kişinin katılımı ile başlayan gösteriler bir haftadan bu yana devam ederken, olayları bastırmada polis ve ordu gücü yetersiz kalıyor. Basra, Musenna, Meysan ve Zikar kentlerinde olaylar dün de sürdü. Basra’da göstericilerin il meclis binasını basması sonucu yaşanan arbedede iki kişi öldü, 16’sı güvenlik görevlisi 35 kişi yaralandı. Musenna kent merkezinde ise göstericiler yerel yönetim binasını bastı. Olaylarda iki gösterici öldü, 50’den fazla güvenlik görevlisi yaralandı.

Meysan bölgesinde ise güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik sert müdahalesinde 24 kişi yaralandı. Göstericiler ise El-Mecer Kaymakamlığı binası ile kaymakamın evini ateşe verdi. Zikar kentinde ise güvenlik güçleri il meclis binasını basmak isteyen göstericiler arasında çatışma yaşandı. Olayda 12 gösterici ile yedi polis memuru yaralandı. Irak medyası, dün yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre, beş kişinin öldüğünü, 150 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Sert karşılık’

İbadi, ülkenin güneyinde süren protestoların saldırılara dönüşmesi durumunda sert karşılık vereceklerini belirtti. Güvenlik güçleriyle yaptığı toplantı sonrası açıklama yapan İbadi, izinsiz gösterilere izin verilmeyeceğini, resmi kurum ve kuruluşlara yönelim olması durumunda sert karşılık verileceğini söyledi. Bir haftayı aşkın süredir devam eden gösterilerde bugüne kadar 20’yi aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Güney Irak’ta yaralı sayısı yüzlerle ifade ediliyor.