Dünya Irak’tan ‘Türkiye gibi’ önlem

Irak’tan ‘Türkiye gibi’ önlem

03.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bağdat hükümeti, DAEŞ militanlarının ülkeye girişini engellemek amacıyla Türkiye’ninkine benzer bir güvenliği, kendi Suriye sınırına uygulamaya başladı

Irak’tan ‘Türkiye gibi’ önlem

Türkiye’nin sınır güvenliğini yakından izleyen Bağdat yönetimi, DAEŞ’lilerin ve kaçakların geçişlerinin önlenmesi amacıyla kendi sınırında ilk kez kapsamlı güvenlik önlemleri almaya başladı. 595 kilometrelik Suriye sınır hattına güvenlik önlemleri kapsamında hendekler kazılırken, gözetleme kuleleri inşaatına başlandı. Sınır baştan başa dikenli telle donatılacak, gerekli yerlerde helikopter ve drone’lar (insansız hava araçları) kullanılacak.

Haberin Devamı

ABD’nin desteğiyle DAEŞ’e karşı zafer kazanan ve ülke genelinde büyük oranda otoritesini yeniden tesis eden Irak yönetimi, Suriye ile olan 595 km’lik sınır şeridini kontrol etmek amacıyla harekete geçti. Türkiye’nin sınır hattında aldığı önlemleri yakından inceleyen Bağdat yönetimi, terör olaylarının önüne geçmek ve sınırı baştan başa kontrol altında tutmak için olağanüstü güvenlik önlemleri almaya başladı.

İlk etapta sınırın geçiş noktalarına Türkiye’nin yaptığı gibi derin hendekler kazıldı. Hendeklerin ardından sınıra dikenli tel örgü çekilmeye başlandı. Sınır hattına şu ana kadar yaklaşık 19 kilometre tel çit çekilirken, güvenlik kulelerinin yapımına da hız verildi.

DRONE DA OLACAK

Suriye ile sınır şeridinin büyük bölümünde yakın zamanda kontrolü sağlayan Bağdat yönetimi, DAEŞ’in sınırdan geçip Sünni Arap aşiretlerinin yaşadığı Anbar bölgesine ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu kapsamda hendek, kule ve tel örgülerin yanı sıra elektronik sistemleri de devreye sokmaya çalışıyor. Yeni sistemde, termal kameralar ve droneların da yoğun olarak kullanılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Musul ve Telafer’in DAEŞ işgalinden kurtarılması sonrası Suriye sınırına ulaşan Haşdi Şabi destekli Irak ordusu, güvenliği kalıcı hale getirmek için sınıra yakın kesimlerde operasyonlarını aralıksız sürdürüyor. DAEŞ’in Anbar Çölü’nde halen etkin olduğu, ülkenin diğer yerlerinde de uyuyan hücreleri bulunduğu ifade ediliyor. Kerkük’ü de içine alan Irak’ın Sünni bölgelerinde DAEŞ’in tamamen bitirilmesinin, sınır hattında etkili önlemler alınmasıyla mümkün olabileceği belirtiliyor.

SINIR KALE GİBİ

Türkiye’nin Suriye sınır hattında aldığı etkili güvenlik önlemleriyle kaçak geçişler büyük oranda önlenmişti. TOKİ, Kilis ve Gaziantep bölgesinde “Kalekol” olarak adlandırılan 5 katlı gözetleme kulelerinden 22 adet yaptırmıştı. Duvarları, havan ve roket saldırılarına karşı dayanıklı olan Kalekol’larda kaçak geçişleri önlemeye yönelik son teknoloji cihazlar bulunuyor.

DERA'DAN KAÇANLAR 270 BİNE ULAŞTI

Suriye’nin güneyinde Şam rejimi ve müttefiklerinin desteğiyle süren askeri operasyonlardan kaçıp, İsrail ve Ürdün sınırına dayanan sivillerin sayısının 270 bine ulaştığı bildirildi. Çatışmalardan kaçanların büyük çoğunluğu İsrail ve Ürdün sınırındaki bölgelere sığınmış durumda. İsrail ve Ürdün Suriyeli mültecileri ülkelerini kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Ürdün 2011’de başlayan Suriye’deki iç savaşta bugüne kadar 600 bin civarında mültecinin topraklarına sığınmasına izin vermişti.

Haberin Devamı

Irak’tan ‘Türkiye gibi’ önlem

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, bölgede ateşkes sağlanması ve sınırdaki sığınmacılara insani yardım ulaştırılması konusunu görüşmek üzere Moskova’ya hareket etmeye hazırlanırken, Başbakan Ömer er-Rezzaz da, “Ürdün Haşimi Derneği”nin, ülkedeki Suriyeli mülteciler için ulusal gıda kampanyası başlattığını bildirdi. Suriye-Ürdün sınırındaki mülteci kamplarını ziyaret eden Rezzaz, kampanyayı Twitter hesabından duyurdu.

Operasyonların yanı sıra Dera’nın tamamen Şam’a teslim edilmesi için silahlı gruplarla Ürdün arabulucuğunda Rusya heyetiyle müzakereler de sürüyor. Cumartesi sonlandırıldığı belirtilen görüşmelere pazar günü yeniden başlandığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Muhalifler, Rusların taleplerini “aşağılayıcı” bulduğu belirtilmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre silahlı muhalifler, Dera’daki 8 yerleşimin kontrolünü Suriye ordusuna bıraktı. Böylece Esad rejimi vilayetin yarısından fazlasında kontrolü sağladı. Dera’ya yönelik operasyon öncesinde bölgenin yüzde 30’u Suriye ordusunun kontrolündeydi.