Dünya İran’da medya savaşı

İran’da medya savaşı

08.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran’da görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, seçim arifesinde arasının açık olduğu dini lider Hamaney’in kontrol ettiği devlet televizyonundan dışlandı

İran’da medya savaşı

İran’da anayasa gereği üçüncü kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koyamayan Mahmud Ahmedinecad ile son dönemde kamuoyu önünde kavga etmekten kaçınmadığı dini lider Ayetullah Hamaney arasındaki kriz medya savaşına dönüştü.
Geçtiğimiz ay başkent Tahran’daki Azadi stadyumunda miting düzenleyen Ahmedinecad’ın taraftarları stadın ancak yarısını doldurabildi. İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntüler gerçeği açıkça ortaya koyarken Ahmedinecad’ın resmi sitesinde yayınlanan bir videoda ise 100 bin kişilik kapasiteye sahip stadyumun çoğunluğu doluydu.

Adayları Hamaney onaylıyor
Radio Free Europe, İran’daki medya savaşlarını ele aldığı haberinde devlet medyasında Ahmedinecad’ın olumlu bir portresinin çizilmediğini hatırlattı. 14 Haziran’da gerçekleşecek seçimler için dün başlayan aday kayıtlarında nihai karar dini lider Ayetullah Ali Hamaney’a ait. Ahmedinecad’ın desteklediği aday ve aynı zamanda da dünürü olan İsfandiyar Rahim Meşai’nin adaylığının Hamaney tarafından engellemesi olasılığı kuvvetliyken İsfahan Valisi Meşai de resmi kanallarda fazla yer bulamıyor.
Hamaney ve müttefikleri İran’ın resmi kanallarını kontrol altında tuttukları gibi aşırı muhafazakar Kayhan gazetesiyle de kamuoyunu şekillendirebiliyor. Öyle ki mart ayında devlet televizyonun yayınladığı bir haberde Ahmedinecad’ın seçimleri etkilemesinden duyulan ‘endişe’ vurgulandı.

Mitingde boş alanlar çekiliyor
Mahmud Ahmedinecad da cumhurbaşkanlığına bağlı resmi haber ajansı IRNA’yı kullanarak Hamaney’in ve Devrim Muhafızları’nın elinde tuttuğu sitelerin salvolarına cevap vermeye çalışıyor. İran’daki televizyon kanallarını yakından takip eden Lenziran portalının başındaki Manuchehr Honarmand “Devlet televizyonu artık Ahmedinecad’ın yurtiçi gezilerine yer vermiyor. Mitinglerinde de özellikle boş meydanları çekiyorlar” diyerek ülkede seçim öncesi kızışan savaşı özetliyor.