Dünya İran’da sevinç, İsrail’de hüsran

İran’da sevinç, İsrail’de hüsran

23.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı İran’da memnuniyet yaratırken, Dışişleri Sözcüsü Kasımi “ABD’nin varlığı en başından beri hataydı” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ise Trump’ı kararından vazgeçirmek için uğraştığı öne sürüldü

İran’da sevinç, İsrail’de hüsran

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerini Suriye’den çekme kararına olumlu ve olumsuz tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin bölgedeki askeri varlığının başından itibaren yanlış bir adım olduğunu, istikrarsızlığın ve güvensizliğin asli unsuru olarak görüldüğünü ifade etti. ABD’nin askerlerini Suriye’den geri çekme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kasımi, ABD askerlerinin bölgeye gelişinin ve orada bulunmasının başından itibaren “yanlış, mantığa aykırı, gerginlik ve kriz nedeni” olduğunu öne sürdü ve “ABD askerleri, bölgedeki istikrarsızlık ve güvensizlik ortamının asli unsuru olarak görülüyor” görüşlerine yer verdi. Kasımi, son 10 yıldır bölgede yaşanan gelişmelerin dikkate alınması durumunda yabancı unsurların “muhtelif bahanelerle” bu önemli ve hassas bölgedeki mevcudiyetinin gerginlik, güvensizlik ve ihtilafların derinleştirilmesinden başka bir sonuç doğurmadığını savundu.

Haberin Devamı

Ziyareti iptal etti

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, kararını kamuoyuyla paylaşmadan önce ABD Başkanı Donald Trump’ı Suriye’den çekilmekten vazgeçirmeye çalıştığı bildirildi. İsrail’in Kanal 10 televizyonunda yer alan haberde, Netanyahu’nun, ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı vermeden önce Trump’ı bu fikirden vazgeçirmek için çaba sarf ettiği belirtildi.
ABD’nin Suriye’den çekilme kararından dolayı Tel Aviv yönetiminin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı, bu adımın, Rusya, İran ve Hizbullah için “zafer” olduğu ifade edilen haberde, Trump’ın kararı, “İsrail’in suratına atılmış bir şamar” olarak nitelendirildi. Haberde ayrıca ABD’nin bu ülkedeki varlığının, İsrail’in Rusya’yı İran’ın Suriye’ye yerleşmesini önlemeye ikna etmek için kullanabileceği tek pazarlık kozu olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

İsmi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkilinin, ABD Başkanı’nın Suriye’den çekilme kararını sert bir şekilde eleştirerek, “Trump bizi (İsrail) Suriye ve Hizbullah’a silah taşıyan Rus askeri kamyonun tekerleklerinin altına attı” dediği kaydedildi. Ayrıca görevinden istifa ettiğini açıklayan ABD’nin Savunma Bakanı James Mattis, gelecek hafta İsrail’e yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.