Dünya İran ile AB bir türlü anlaşamıyor

İran ile AB bir türlü anlaşamıyor

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD’nin nükleer anlaşmayı terketmesinin ardından, anlaşmayı kurtarmak adına müzakereler yürüten İran ve Avrupa Birliği (AB), ortak noktada buluşamıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Tahran’a “nükleer anlaşmaya tam olarak uyması” çağrısında bulunan İngiltere, Fransa ve Almanya’ya tepki gösterdi. Musevi, İran’ın nükleer anlaşmadaki kazanımlarının AB ülkeleri tarafından temin edilmediği sürece, Tahran’ın, 8 Mayıs 2019 öncesi şartlara dönmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

İran ile AB bir türlü anlaşamıyor

Nükleer anlaşmanın uygulanabilmesi için Avrupalı taraflardan sorumlu, etkili ve pratik adımlar beklediklerini ifade eden Musevi, “İran’ın nükleer anlaşmayla uyumlu iyi niyete dayalı adımları, karşılıklı şekilde öngörülen hak ve yükümlülüklere bağlıdır” görüşlerini paylaştı. Musevi ayrıca AB ülkelerinin güçlü bir siyasi irade ortaya koyması ve bunu ispat etmesi gerektiğini belirterek, “Karşı taraf bağlı kaldığı sürece biz de onların bağlılığı ölçüsünde nükleer anlaşmaya bağlı kalacağımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı. İngiltere, Almanya ve Fransa’nın önceki gün yayımladığı ortak açıklamada, “İran’la yapılan nükleer anlaşmayı desteklemeyi sürdürüyoruz ancak bunun devamı İran’ın anlaşmaya tam olarak uymasına bağlıdır. İran’ı, bu kapsamda yakın zamanda aldığı kararlardan dönmeye güçlü bir şekilde çağırıyoruz” denilmişti.

Haberin Devamı

Zarif tartışması sürüyor

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in New York’a gerçekleştireceği ziyaret hakkındaki spekülasyonlar devam ediyor. Musevi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Zarif’in çalışma ziyaretlerinin ABD ve dünya kamuoyu üzerinde etkili olmasından endişe duyduğunu” itiraf ettiğini savundu. Musevi, Zarif’in normal şekilde BM binası, İran Daimi Temsilciliği ve İran Daimi Temsilcisinin ikametgâhına gidip geldiğini ve tüm görüşmeleri burada gerçekleştirdiğini aktarırken, “ABD kısıtlamalarının Zarif’in New York programı üzerinde herhangi bir etkisi yok” dedi.