Dünya İran menzilimiz içinde

İran menzilimiz içinde

10.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran’ın nükleer anlaşmada belirtilen uranyum zenginleştirme oranını aşmasının ardından bölgede gerginlik tırmanıyor. Dün hem İran’dan hem de İsrail’den sert açıklamalar geldi.

İran menzilimiz içinde

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun nükleer anlaşma konusunda ABD Başkanı Donald Trump’ı kandırdıklarını öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Trump’ı kandırdılar’

Zarif, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bolton ve Netanyahu, 2005’te İran ile E3 arasında varılan Paris Anlaşması’nı sıfır (uranyum) zenginleştirme konusunda ısrar ederek ortadan kaldırdı. Sonuçta İran, zenginleştirme miktarını 2012’de 100 kat artırdı. Şimdi de aynı vesveselerle Donald Trump’ı nükleer anlaşmayı ortadan kaldırması için kandırdılar” ifadelerini kullandı. Zarif, “B Takımı” olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, İsrail Başbakanı Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’e işaret ederek, “B Takımı ders almadı ancak dünya ders almalıdır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Fransa’nın, gerilimi düşürmek için Tahran’a bir heyet göndereceği belirtiliyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “tüm taraflar arasında diyaloğun yeniden başlaması için şartları incelemek istediğini” söylediği kaydediliyor.

Tahran yönetimi, pazar günü ‘Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ adı verilen nükleer anlaşmada belirtilen uranyum zenginleştirme oranını aştığını duyurmuş, bu durum ABD ve Avrupa’nın tepkisini çekmişti.

İran menzilimiz içinde

İsrail Başbakanı Netanyahu dün konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Bir askeri üs ziyareti sırasında konuşan Netanyahu, “İran unutmamalıdır ki, İsrail savaş uçakları Ortadoğu’da her yere ulaşabilir. İran’a da, Suriye’ye de” ifadelerini kullandı. Netanyahu ayrıca bu sözlerini sosyal medya hesabı üzerinden İsrail’e ait bir F-35 savaş uçağı önünde verdiği pozla birlikte paylaştı.