Dünya İran nefes aldırmıyor!

İran nefes aldırmıyor!

11.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran’da dini kurallar gerekçe gösterilerek getirilen yasaklar ve verilen cezalar gittikçe daha fazla endişe verici bir hal almaya başladı.

İran nefes aldırmıyor

İranlı aktris Marziye Vefamehr, oynadığı bir film nedeniyle 90 kırbaç cezasının yanında 1 yıl da hapis cezasına çarptırıldı. Kararı temyize götüren Vefamehr “Benim Satılık Tahran’ım”
isimli filmde rol aldığı için cezaya çarptırıldı.

Kefaletle serbest
Başarılı aktris film nedeniyle geçen temmuz ayında tutuklanmış daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Film, çalışmaları İranlı yetkililer tarafından engellenen bir sinemacının yaşadığı
zorlukları anlatıyor.
İran’ın cezalandırdığı diğer kişi ise genç bir öğrenci oldu. Tahran Üniversitesi’nde siyaset bilimi okuyan Peyman Arif, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a onu “aşağılayan” bir mektup yazdığı gerekçesiyle 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Arif zaten yabancı basına bilgi sızdıdığı gerekçesiyle 1 yıldır hapis yatıyordu. Kırbaç cezasının haberi genç adam hapisten çıkarken geldi. Arif kırbaç cezası sonrasında yakınları tarafından güçlükle taşındı.

Pasaport cezası
Son haber ise İran parlamentosundan geldi. Parlamentonun yargı komisyonu üyelerinden biri hükümete, başörtüsü yasağını delen kadınların pasaportlarının ellerinden alınması talebinde bulundu. Muhammed Taghi Rahbar adlı üye, “Hükümet başörtü yasaklarına uyulmamasına yeşil ışık yakıyor. Polis de tek başına bu durumla mücadele edemiyor. Devlet televizyonu da kadınları bu konuyla ilgili uyarmıyor” dedi.