Dünya İran'dan Norveç ve Ebadi'nin iddialarına yalanlama

İran'dan Norveç ve Ebadi'nin iddialarına yalanlama

27.11.2009 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

İrandan Norveç ve Ebadinin iddialarına yalanlama

İran, Nobel barış ödülü sahibi Şirin Ebadi’nin mal varlığı ve ödülüne el konulduğu iddialarını yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, açıklamasında, "Norveç makamlarının, herkesçe saygı duyulan yasaları görmemezlikten gelerek, acele ve yanlı hareket etmesini anlamış değiliz" ifadesini kullandı.

Ebadi’nin ödülüne ve banka hesabına el konulduğu iddialarını yalanlayan Mihmanperest, "Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi vergi kaçırmak İran’da da suçtur. Bu suçu işleyenler hakkında yasal işlem yapılır" dedi.

Mihmanperest, "Norveç, gerçekten insan haklarına önem verseydi, İsrail’in Gazze’de insanlık suçu işlediğini ortaya koyan ve BM Genel Kurulunda 114 ülkenin oyuyla kabul edilen karar tasarısında çekimser oy kullanmazdı" diye konuştu.

İranlı avukat Ebadi’nin iddialarının ardından Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere, "şoke olduğunu ve endişelendiğini" belirterek, "Nobel barış ödülüne ilk kez ulusal makamlarca el konuluyor" açıklamasında bulunmuştu.

Norveç Dışişleri Bakanlığı da aynı gerekçeyle İran’ın Oslo’daki Maslahatgüzarını dün bakanlığa çağırarak, Tahran yönetimini protesto etmişti.