Dünya ‘İş birliğimiz etkilenmedi’

‘İş birliğimiz etkilenmedi’

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İran’ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiklerini belirtirken, ABD yaptırımları nedeniyle Türkiye ile İran arasındaki iş birliğinin etkilenmediğini söyledi.

‘İş birliğimiz etkilenmedi’

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Farazmand, Avrupalıların anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmediklerini vurguladı, “İran nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor. Bunun doğruluğu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nca onaylandı” dedi. ABD’ye hiçbir zaman güvenmediklerini belirten Farazmand, “P5+1 ülkeleriyle görüşmelerimizi de ABD’ye güven üzerinden yürütmedik. ABD tek taraflı olarak anlaşmadan çıktı. ABD’nin tehditlerini devreye koyamamasının sebebi İran’ın caydırıcı gücüdür” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 6 ay sonra ABD’nin yaptırımlarına dahil olduğunu, ama iki ülkenin iş birliğinin olumsuz etkilenmediğini söyleyen Farazmand, şöyle devam etti:

“Yaptırımlar, Türkiye ile ilişkilerimizin ticari ve ekonomik bütününü kapsamıyor. İran’ın Türkiye’ye doğal gaz, gıda ve tarım ürünü ihracatı sürüyor. Sekte yaşanan alanlarsa, petrol ve bankacılık. Önümüzdeki haftalarda ikili seviyede üst düzey görüşmeler olacak. İki ülkenin İçişleri bakan yardımcıları seviyesinde güvenlik komitesi toplantıları yapılacak. Astana görüşmeleri formatında ağustosta Ankara’da üçlü görüşmeler söz konusu.”