Dünya IŞİD’in sesi Avrupa’da mı saklanıyor?

IŞİD’in sesi Avrupa’da mı saklanıyor?

23.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’te 130 kişinin öldüğü saldırıları IŞİD adına üstlenen videodaki sesin sahibi Fabien Clain’in bu yılın başında Fransa’ya giriş yaptığı tespit edildi. Clain, 2014’te IŞİD’e katılarak Suriye’ye gitmişti

IŞİD’in sesi Avrupa’da mı saklanıyor

Paris’te 130 kişinin öldüğü saldırıları IŞİD örgütü adına üstlenen Fransa vatandaşı Fabien Clain’in sanıldığı gibi Suriye’de değil, Avrupa’da olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

13. Cuma’da katliam

IŞİD’in katliamın ardından yayınladığı ses kaydında Clain, “Patlayıcı kemerler takan ve suikast tüfekleri taşıyan sekiz kardeşimiz Haçlı Fransa’ya mübarek saldırıları gerçekleştirdi” diyordu. Clain’in sesi derhal Fransız istihbaratı tarafından tespit edildi. Fransız basınına göre, saldırıların arkasındaki asıl isim, Paris’teki operasyonda öldürülen 28 yaşındaki Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud değil Clain (37) olabilir.

Fransız basınına sızan belgeler, Clain’in yıllar önce 13 Kasım’da gerçekleşen saldırıya benzer bir eylem planladığını gösteriyor. Belgelerde, özellikle Bataclan konser saldırısına benzer bir eylem tasvir ediliyor.

Fransa’nın deniz aşırı topraklarından Reunion Adası’nda doğan Clain, kardeşi Jean-Michel ile beraber İslamiyet’e geçmişti. Fransa’nın Toulouse kentine taşınan kardeşler, Selefi inancını benimserken kentte tanınan kişiler haline geldiler. Le Monde gazetesine göre, kardeşler 2003 yılında Belçika’ya yerleşti. Kardeşlerin 2009 yılında Bataclan’daki konser salonuna 13’üncü Cuma günü bir saldırı planladıklarına dair istihbarat elde edildi. Irak’ta Amerikan güçleri ile savaşması amacıyla cihatçı topladığı ortaya çıkan Clain, 2009’da beş yıl hapse mahkum edilse de üç yıl sonra serbest bırakıldı. Clain, 2014 yılında Suriye’ye giderek IŞİD’e katıldı.

Haberin Devamı

Clain’in ismi, bu yılın nisan ayında bir kez daha Fransa’nın terörle mücadele radarına takıldı. Paris’in Villejuif banliyösünde bir kiliseye saldırmayı planlayan Sid Ahmed Ghlam adlı cihatçı, yanlışlıkla kendisini bacağından vurunca cephaneliğiyle birlikte yakalandı. Ghlam’ın Clain ve Abdelhamid Abaaoud ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Eski evine gitti

Le Parisien gazetesinin polis kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Clain’in bu yılın başında Fransa’ya girdiği tespit edildi. Clain, Normandiya’daki eski evine giderek bazı eşyalarını aldı. Clain’in buradan da Belçika’ya geçtiği düşünülüyor.

Fransa ve Belçika pasaportlarına sahip Paris saldırganlarından bazılarının, Suriye’den Avrupa’ya döndükleri ortaya çıkmıştı. Saldırganların Avrupa’ya nasıl girdikleri tartışma yaratırken serbest dolaşım bölgesi Schengen’de kontrollerin artırılması kararı alınmıştı.