Dünya IŞİD lideri Bağdadi Musul'da saklanıyor

IŞİD lideri Bağdadi Musul'da saklanıyor

02.11.2016 - 13:07 | Son Güncellenme:

İngiliz Independent gazetesi, sekiz aydır hiçbir yerde görünmeyen terör örgütü IŞİD'in başındaki katilin kuşatma altındaki Musul'un merkezinde olduğunu özel haberle duyurdu.

IŞİD lideri Bağdadi Musulda saklanıyor

Independent, yaklaşık iki buçuk yıl sonra Irak ordusunun ilk kez girmeyi başardığı Musul'da IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin bulunduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Gazetenin özel haberinde, üst düzey Kürt yetkili Fuad Hüseyin Bağdadi'nin halen şehrin merkezinde olduğunu söyledi. Irak Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin en yakınındaki isimlerden biri olan Hüseyin, ellerindeki birçok kaynaktan teyit ettikleri bilgiye göre Bağdadi'nin Musul'dan ayrılmadığını aktardı.

Hüseyin'in verdiği bilgiye göre, sekiz veya dokuz aydır hiçbir yerde görünmeyen IŞİD lideri saklanıyor.

ABD ve diğer koalisyon unsurlarının desteklediği Irak ordusu, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret güçleri, 17 Ekim'de Musul'u IŞİD'den kurtarmak için büyük bir operasyon başlatmıştı. Yüzden fazla köyün terör örgütünden geri alındığı operasyonda, ilk kez dün Musul'un kenarındaki Gökçeli Mahallesi'ne ordu birlikleri girmeyi başarmıştı.

Haberin Devamı

EBU BEKİR EL BAĞDADİ PORTRESİ

Peki, Haziran 2014'te Irak'ın en büyük ikrinci kentini ele geçiren IŞİD'in lideriyle ilgili bilinenler neler? Musul'un işgal edilmesinden hemen sonra Al Jazeera Türk, Bağdadi'nin portresini hazırlamıştı:

Gerçek ismi ne?

Gerçek ismi İbrahim Avvad İbrahim Ali El Bedri ancak daha çok Ebu Bekir El Bağdadi olarak tanınıyor. Ali El Bedri Samarrayi, Doktor İbrahim ve Ebu Dua isimleri ile de biliniyor.

Aslında kim?

1971'de Bağdat'ın 125 kilometre kuzeyindeki Samarra'da doğdu. Bağdat İslam Üniversitesinde okudu. Doktora yaptı ve öğretim görevlisi olarak da çalıştı. Bu dönemde bir vaiz olarak öne çıktı. Onu bu dönemden tanıyanlar Bağdadi'yi, insanları barışçıl yöntemlerle ikna etmeye çalışan biri olarak tanımlıyor. Saddam döneminde devletin istihbarat teşkilatı ile yakın ilişkisi olduğu iddia edildi. Ailesi uzun zamandır Pakistan'da yaşıyor.

Felluce'ye gitti

Irak'ın 2003'te işgalden sonra ABD ordusunun güvenliği sağlayamadığı Felluce'ye gitti ve burada Irak ve ABD ordusuna düzenlenen saldırılara katıldı. Felluce'de savaşan Saddam Hüseyin'in eski komutanlarıyla temasa geçti. Küçük gruplarla gerilla savaşı yürüttü. Bu dönemde ABD tarafından yakalandı ve cezaevine gönderildi.. Hapishanede diğer radikal İslamcı militanlarla irtibat kurduğu ve onlardan etkilendiği iddiasına ABD yönetimi şimdiye kadar cevap vermedi.

Haberin Devamı

El Kaide'ye katıldı

2004 yılında Irak'ta kurulan Tevhid ve Cihat örgütü sonrasında El Kaide lideri Usame bin Ladin'in emriyle kurulan Mezapotamya'daki El Kaide örgütüne katıldı. Bağdadi bu örgütte düşük bir rütbeyle faaliyet göstermeye başladı. Örgüt 2006 yılında adını 'Irak İslam Devleti' olarak değiştirdi. Örgütün liderleri ve komutanları peş peşe ABD ordusunca öldürüldü. Son olarak 2006 yılında Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacir'in öldürülmesi ile Ebu Bekir El Bağdadi liderlik koltuğuna oturdu.

Örgütünü nasıl güçlendirdi?

Bağdadi, Irak hapishanelerinden serbest bırakılan militanların çoğunu kendi saflarına katmayı başardı. Gerilla savaşına ve bomba yapımına aşina bu adamları örgütüne kattı. ABD ve Irak ordusuna düzenlediği saldırılar örgütünü radikal savaşçılar tarafından çekim merkezi haline getirdi. Yabancı savaşçıları saflarına kattı.

Adının ne zaman duyurdu?

4 Ekim 2011'de ABD, Bağdadi'yi 'Aranan teröristler' listesine aldı. Yakalanmasına yardım edecek veya onu öldürecek kişiye 10 milyon dolar ödül verileceği açıklandı. Bağdadi, yakalanması için 25 milyon dolar ödül konulan El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'den sonra başına en çok para ödülü konulan isim haline geldi. Suriye iç savaşının başlamasından bir ay sonra Nisan 2011'de Suriye'de El Kaide'nin Irak Şam İslam Devleti'ni kurdu. Ve adamlarını bu ülkeye yönlendirdi. Suriye'de faaliyet gösteren bir diğer El Kaide bağlantılı örgüt olan Nusra Cephesi ile müttefik olduklarını açıkladı. Temmuz 2013'te de Irak'ta savaşçıların tutulduğu Ebu Garib Hapisanhesi'ne saldırdı ve buradaki 500 ila 600 tecrübeli militanı serbest bıraktı ve kendi saflarına kattı. Onları da Suriye'deki savaşa yönlendirdi.

Haberin Devamı

El Kaide'den neden koptu?

Suriye'ye geçtikten kısa süre sonra Nusra Cephesi komutanlarını hain olmakla suçlamaya ve liderlerini suikastlerle öldürmeye başladı. Nusra, Bağdadi'yi El Kaide lideri Zevahiri'ye şikayet etti. Zevahiri de Bağdadi ve Nusra lideri Culani'yi kendi şeriat mahkemesine sorgulanmak için çağırdı. Bağdadi bunu reddetti ve Al Jazeera'ye gönderdiği ses kaydında lider olarak kabul ettiği tek kişinin Bin Ladin olduğunu ve Zevahiri'yi tanımadığını ilan etti. Nusra'nın militanları, özellikle de dünyanın dört bir yanından gelen yabancı militanların büyük bölümü IŞİD'e katıldı.

Haberin Devamı

Başarısının sebebi ne?

Ebu Bekir El Bağdadi'nin örgütü IŞİD, El Kaide gibi selefi akımını kabul etse de savaş yöntemleriyle El Kaide'den kısa sürede ayrıştı. IŞİD, El Kaide gibi sadece suikast ve gerilla savaşı yürütmüyor, alan hakimiyeti için de savaşıyor. Bağdadi ele geçirmek istediği yere ve yakınlarına kılık değiştiren militanlarını gönderiyor ve militanlar buradaki güvenli evlerde bekliyor. Daha sonra bu yerleşimin liderlerinden ve aşiret liderlerinden kendilerine biat etmelerini istiyor. Kabul ederlerse yanlarına güvendiği adamlarını bırakarak eski yöneticiyi vali olarak atıyor. Kabul etmeyen lidere yönelik hızla başlatılan saldırılar ise yapılan ön hazırlıklar sayesinde çoğunlukla işe yarıyor.

Enerji kaynaklarını, özellikle de petrol kuyularını ele geçirmeye öncelik veriyor. Bu sayede hem mali güç elde ediyor hem de karşı tarafa lojistik zarar veriyor.

Bağdadi, Saddam dönemi Bass yöneticileri, Irak ve Suriye ordusundan kopan eski askerler; Avrupa, Çeçenistan, Bosna, Doğu Türkistan, Libya ve Afganistan dahil birçok ülkeden gelen gönüllü militanlar ve yerel aşiretlerden aldığı destekle güçleniyor.

Ne istiyor?

Önceleri sadece Irak için savaşan Bağdadi yönetimindeki örgüt, Suriye'de çıkan iç savaşla amacını da tıpkı ismi gibi 'Irak Şam İslam Devleti' olarak değiştirdi. Amaç bugünkü Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin ve İsrail'in toprakları üzerinde şeriatla yönetilen bir ülke kurmak.

Örgüt Suriye'de Rakka, Haseke ve Deyr Ez Zor vilayetleri ile Irak'ta Musul, Tikrit hattını elinde tutuyor. IŞİD buralarda kendince şeriat rejimi kurdu ve halkan vergi adı altında para topluyor. Ayrıca ele geçirdiği bu bölgelerdeki petrol kuyularına hükmediyor. Yani Bağdadi hızla büyüyen bir mali güce sahip.

Kendi hegemonyasını kabul etmeyen tüm grupları, kişileri ve aşiretleri düşman kabul ediyor. Sünni militanlar İslam'ın diğer mezheplerini de kafir olarak tanımlıyor. IŞİD tutsak aldığı askerleri ya da hain olduğuna karar verdiği sivilleri sembolik yargılamaların ardından acımasızca öldürmesiyle biliniyor.

IŞİD'ın göstermekten çekinmediği bu acımasızlığının insanlar üzerinde yarattığı korku, Bağdadi'nin en büyük silahı. Sanılanın aksine Bağdadi ve örgütü, bazı bölgelerde yerel aşiretler ve halk tabanından da destekleniyor. IŞİD ele geçirdiği yerlerde fırınları açık tutarak, halkın gündelik yaşamını sürdürmesine engel olmayan adımlar atarak taban bulmaya da çalışıyor. Özellikle Suriye'de bu tavırla destek buldu.

Kaynak: Milliyet, Al Jazeera Türk