Dünya Karakollar kuşatma altında

Karakollar kuşatma altında

12.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da 16 yaşında bir genci öldürerek öğrencilerin ayaklanmasına neden olan polisin ifadesinde pişmanlık belirtmemesi protestocuları azdırdı. Öğrenciler dün 20 karakolu kuşattı

Karakollar kuşatma  altında

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 16 yaşındaki Aleksandos Grigoropoulos’u öldüren mermisiyle geçen cumartesi gecesinden itibaren hükümeti sarsan bir öğrenci isyanına neden olan polis Epaminondas Korkaneas’ın hiçbir üzüntü ifadesi yer almayan yazılı ifadesine Yunan öğrenciler büyük tepki gösterdi. Binlerce öğrenci dün Atina’nın birçok semtindeki karakolları kuşatarak polisle çatıştı.
Egaleo, Voula, Vironas, Peristeri, Glifada, Galaçi, Alimos, Kifisia, Pire, Kolonos karakolları önünde sloganlar atan öğrenciler bu karakollara giriş ve çıkışı bir süre engelledi. Ancak diğer karakollardaki olaylar çatışmaya dönüştü. Aya Dimitrios Karakolu’nda ciddi maddi hasar meydana geldi. Halandri Karakolu’nun önünde öğrencilerle polis arasında çıkan taşlı, sopalı, gaz bombalı çatışmada yoldan geçen yaşlı bir vatandaş yaralandı.

Azdıran savunma
Atina’da 50 ve Yunanistan’ın diğer kentlerinde 50 olmak üzere ülkede toplam 100 lise, öğrencilerin işgali altında bulunuyor. Atina Teknik Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Teknik Yüksekokul’da da üniversite öğrencilerinin işgali başladı.
Bu arada 16 yaşındaki öğrenci Grigoropoulos’un ölümüne neden olan mermiyi ateşleyen polis Korkaneas, 11 sayfalık yazılı savunmasında ölümden dolayı herhangi bir “üzüntü” ifade etmeyerek özür dilemedi. Grigoropoulos için “doğru yoldan sapmış” tanımlaması yaparak, çocuğun okuduğu liseden atıldığını öne süren Korkaneas, 16 yaşındaki gencin “kurşun sekmesi” sonucu öldüğünü, mermiyi sırtı dönük olarak yere doğru sıktığını iddia etti.
Sanık polisin avukatı Aleksis Kuyas ise, “Bu ölüm Tanrı’nın emriymiş, kurşun sekti, her şey bir yanlış anlaşılma” ifadesiyle tüm medyayı ayağa kaldırdı.
TaNea gazetesinin konuyla ilgili haberinde başlığı “Ölü Aleksandros’u hâlâ kurşunluyorlar. Polisin tahrik edici savunması” oldu. Etnos ise, “Aleksandros’a hâlâ ateş ediyorlar, sanık polis yangına körükle gidiyor” ifadesini kullandı.

Hacivat fıkrası
Öğrenci isyanını kontrol edemeyen Kostas Karamanlis hükümeti dün de muhalefet tarafından yaylım ateşine tutuldu.
Hükümetin acizliğini eleştiren ana muhalefetteki PASOK’un önde gelen isimlerinden Evangelos Venizelos ise Karamanlis iktidarının tutumunu parlamentodaki konuşmasında “Hacivat fıkrası” ile anlattı. Venizelos şöyle konuştu: “İzlediğiniz taktik Hacivat’ın taktiği. Hacivat da dayak yediği rakibine karşı, ‘vur vur vur, sonunda terleyeceksin, bronşit olacak, öleceksin’ taktiğini uyguluyor.”

Kabarık bilanço
Ülke çapında 565 dükkan hasar gördü; Atina’da 37 dükkân tamamen harap olmuş durumda.
435 dükkânın yüzde 80’i ise yağmalandı.
Atina’daki gösteriler sırasında, protestocular 190 binayı ateşe vermeye çalıştı.
14 banka, 49 bina, 47 dükkân ve büro, 3 kamu binası kısmen veya tamamen yandı.
20 oto ve 60 çöp konteyneri ateşe verildi.
Dükkânlara verilen zararın 50 milyon euro’dan fazla olduğu hesaplanıyor.
Başbakan Karamanlis’in açıkladığı tazminat paketine göre hasar gören her dükkan sahibi ilk aşamada 10 bin euro nakit alacak.
200 bin euro tavan olmak üze- re hasarların yüzde 50’sini devlet ödeyecek, kalan yüzde 50 ise 15 yıl vadeli faizsiz krediyle karşılanacak.