Dünya Kıbrıs açıklarında petrol gerilimi

Kıbrıs açıklarında petrol gerilimi

26.11.2008 - 01:13 | Son Güncellenme:

Kıbrıs’ta liderler arası çözüm görüşmeleri devam ederken, Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışması başlatması Akdeniz’de havayı gerginleştirdi

Kıbrıs açıklarında petrol gerilimi

Rum Yönetimi’nin ileri sürdüğü, “münhasır ekonomik bölgesinde” Güney Kıbrıs adına petrol araştırması yapan Panama bandıralı araştırma gemisi 13 Kasım’da iki Türk savaş gemisi tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.
Rumlar, söz konusu gemiyi önceki gün saat 11.00 sularında Limasol açıklarında petrol aramaya bir kez daha gönderdi. Bunun üzerine bir Türk savaş gemisi, petrol arayan gemiyi bölgeden tekrar uzaklaştırdı.
Bunun üzerine Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türkiye’yi BM’ye şikayet etti. Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin sürdüğü bir ortamda Türkiye’nin kıta sahanlığı üzerinde faaliyette bulunulmasının maceracı bir yaklaşım olduğunu bildirdi. Milliyet’e konuşan KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da, “Rumların yaptığı, tahrik edici ve çatışma tehlikesi yaratacak tutumdur” dedi.