Dünya Kıbrıs krizine kalp dayanmıyor!

Kıbrıs krizine kalp dayanmıyor!

15.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sık sık çıkmaza saplanan 50 yıllık Kıbrıs sorununun yarattığı stres liderlerin kalbine vuruyor. Ameliyat geçireceği açıklanan Rum lider Anastasiadis, adada kalp rahatsızlığı yaşayan dokuzuncu lider oldu

Kıbrıs krizine kalp dayanmıyor

Kıbrıs’ta 50 yıldır devam eden krize ‘kalp dayanmıyor’. Türk ve Rum liderlerin çoğu kalp hastalığına yakalanırken, son olarak Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis’in yılbaşından sonra kalp ameliyatı olacağı açıklandı. Rum lider, geçen ay Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesi sırasında hastaneye kaldırılmıştı.
Güney ve Kuzey’de seçilen liderler, kalp rahatsızlığı nedeniyle birçok kez hastaneye kaldırıldı. 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk lideri olan Makarios, dört suikast girişimi atlatırken kalbine yenildi. Üç dönem başkanlık yapan Makarios, müzakerelerin devam ettiği bir dönemde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Güney Kıbrıs’ta sırasıyla Spiros Kiprianu, Glafkos Klerides, Tasos Papadopulos ve Dimitris Hristofyas da kalp sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Çözümsüzlük stresi
Güney Kıbrıs’ta liderler kalp sorunu yaşarken, KKTC’de de durum farksız. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, göreve geldikten sonra kalp sorunu yaşadı. KKTC’de bir hastaneye kaldırılan Eroğlu, durumu kritik olduğu için Ankara’ya sevk edildi. Ankara’da Güven Hastanesi’nde ameliyat olan Eroğlu sağlığına kavuştu.
Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş da, Annan Planı’nın masaya geldiği tarihlerde 2002’de New York’ta kalp ameliyatı oldu. Aylarca hastanede yattı. Denktaş, rahatsızlık nedeniyle birçok kez hastaneye kaldırıldı. Denktaş’tan sonra görevi devralan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, normal bir kontrol için gittiği hastanede, kalbinde sorun olduğunu öğrendi. By-pass olan Talat, dinlendikten sonra müzakere masasına geri dönebilmişti. Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Kenan Arifoğlu, ‘Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünün Kıbrıslı liderler üzerinde yoğun bir strese neden olduğunu ve bunun sonucunda kalp sorunlarının yaşandığını’ söyledi.