Dünya Kıbrıs Rum Kesimi’nden Erdoğan’ın açıklamalarına tepki

Kıbrıs Rum Kesimi’nden Erdoğan’ın açıklamalarına tepki

09.12.2009 - 20:14 | Son Güncellenme:

TÜRKİYE Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın, Washington’da ABD Başkanı Barack Obama’yla gerçekleştirdiği görüşme ve görüşme sırasında Kıbrıs sorunuyla ilgili yaptığı açıklamalar Güney Kıbrıs’ta tepkiyle karşılandı

Kıbrıs Rum Kesimi’nden Erdoğan’ın açıklamalarına tepki

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Haravgi gazetesi'nin ‘Hükümet Takvimleri Kabul Etmiyor’ ile Rum Hükümet Sözcüsü'nün ‘Çözümün Niteliğini Zamana Feda Etmeyeceğiz’ başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, konuya ilişkin açıklamalara yer verdi. Gazete, Rum sözcü Stefanu’nun dün yaptığı açıklamalarla, ‘Başbakan Erdoğan tarafından ABD Başkanı Obama’ya gerçekleştirdiği görüşmede yinelenen Türkiye’nin sıkı zaman takvimlerine ilişkin görüşlerini reddettiğini’ yazdı. Stefanu, Rum tarafının çözüm için acele ettiğini, fakat sırf çözüm olsun diye bir çözümü kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. ‘Çözümün niteliğini zaman uğruna feda etmelerinin söz konusu olmadığını’ dile getiren Stefanu, zamanın ilerlemesinin şartları ve koşulları zorlaştırdığını kaydetti.

Haberin Devamı

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Başkan Obama’dan ‘ABD’nin Kıbrıs çözüm çabalarına daha muazzam bir şekilde müdahil olma’ talebini yorumladı. Kiprianu açıklamasında, şunları söyledi:

“Çözüm bizzat Kıbrıslıların kendilerinden gelmelidir. Biz Kıbrıs sorununun çözüleceği çerçevenin BM çerçevesi olduğunda ısrar ediyoruz. Bunun akabinde ABD de dahil olmak üzere birçoğu çözüm için işbirliğinde bulunması için Türk tarafı üzerinde nüfuzlarını kullanabilirler.”

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın olumsuz yanıtına rağmen Erdoğan’ın 4’lü ya da 5’li görüşme gerçekleştirilmesi önerisini yinelemesine de değinen Stefanu, “Bunlar tabii ki kabul edilebilir değil” dedi. İki toplum arasında devam eden bir süreç bulunduğunu söyleyen Stefanu, diyaloğu ve müzakereyi sonuna kadar götürme amacında olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın “Çözüm olmazsa B planımız var” açıklamasını da yorumlayan Stefanu, “Bununla ne kastettiğini veya düşüncelerinin gerisinde, Kıbrıs sorununun çözümü dışında başka bir şey bulunup bulunmadığını bilmiyorum” dedi. Çözüm için acele ettiklerini ve bunu başarmak için sıkı bir şekilde çalıştıklarını iddia eden Stefanu, çözümün sadece kendilerine bağlı olmadığını sözlerine ekledi.

“Merkezin Yeniden Yapılandırılması Cephesi” de açıklamasında, müzakere sürecine takvim dayatılmasını kabul etmediğini belirtti. DİSİ sözcü vekili Hristoforos Fokaidis ise, TC Başbakanı Erdoğan’ın açıklamaları için “Bilinen, bin defa söylenmiş” ifadesini kullandı.