Dünya Kıbrıs’ta 5’li konferans önerisine Hristofyas’dan ret

Kıbrıs’ta 5’li konferans önerisine Hristofyas’dan ret

18.11.2009 - 17:16 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs’ta 5’li konferans önerisine Hristofyas’dan ret

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs konusunda 5’li konferans önerisinin “kabul edilemez” olduğunu savunarak, “5’li demek, iki toplum demek, ’Kıbrıs Cumhuriyeti’nin topluma indirgenmesi demektir, bu nedenle kabul edilemez” dedi.
Rum radyosunun haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşmesinde, Kıbrıs sorununda 5’li konferans düzenlenmesi önerisinde bulunduğu haberleriyle ilgili görüşü sorulan Hristofyas, bunun, “yeniden ısıtılmış eski yemek olduğunu” öne sürdü.
Hristofyas, Sırp Patriği Pavlos’un ölümü dolayısıyla Sırbistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği’nde açılan taziye defterini imzalaması sırasında, Rum gazetecilere yaptığı açıklamada, 5’li konferansın “temcit pilavı olduğu” tezini, kendisine önerdiği zaman Erdoğan’a da söylediğini kaydetti.
“Kıbrıs toprağının yüzde 37’sini kimseye hibe etmeyiz” ifadesini kullanan Hristofyas, şunları söyledi.
“Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümüne gerçekten katkı koymak istiyorsa müzakerelerle ilgili durumları doğru yönlendirsin, kendisi ve Türk siyasi liderliğinin tamamı, nüfuzunu BM kararlarına, uluslararası hukuk ilkelerine ve her şeyden önce ’Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi için kullansın. ’İşgal’ askerleri çekilmeli, kolonizasyona son verilmeli ve Kıbrıs’a ve halkına saygı gösterilmelidir.”
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Kıbrıs sorununun çözümünde Camp David tipi bir prosedür uygulanması konusundaki teziyle ilgili görüşü de sorulan Hristofyas, bunun, Talat’ın değil Türkiye’nin tezi olduğunu iddia etti.
Hristofyas, “Temcit pilavı olacak çözümler için üzerimizde baskı kurmak amacıyla yeni hakemlikler ve yeni bir Bürgenstock istiyorlar” dedi.