Dünya Kıbrıs’ta liderler, yeni yılda ev görüşmesine geçiyor

Kıbrıs’ta liderler, yeni yılda ev görüşmesine geçiyor

03.12.2009 - 18:18 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs’ta liderler, yeni yılda ev görüşmesine geçiyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ocak ayından itibaren tam gün birbirlerinin evinde görüşeceklerini açıkladı.
Talat, Hristofyas’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün “vatandaşlık, yabancılar, göç ve sığınma” konularını görüştüklerini ve bugüne kadarki görüşmelerine ilişkin değerlendirme yaptıklarını kaydetti.
Talat, bir soru üzerine, iki tarafta evde görüşme yapılmasını karşılıklı konuştuklarını ifade ederek, “Bunun maksadı, daha uzun süreli görüşme yapmak ve bir miktar hızlandırmak ve tabii bu arada biraz daha mekanı da değiştirmiş olmak, yani daha elverişli koşularda görüşme yapmak” dedi.
Görüşmelerin karşılıklı olarak üç gün Güney Kıbrıs’ta, üç gün de KKTC’de evlerde olacağını ifade eden Talat, “görüşmelerde gece kalınmayacağını, ama görüşmelerin tam gün sabahtan akşama süreceğini” söyledi.
Ev görüşmelerinin ocak ayında başlayacağını belirten Talat, görüşmelere gazetecilerin alınıp alınmayacağının ve Güney Kıbrıs’a geçemeyen Türk gazetecilerin durumunun ele alınmadığını kaydetti.
Talat, bir soru üzerine, Kıbrıs Türkleri açısından Türkiye’nin garantörlüğünün devamının önemli olduğunu belirterek, bu konudaki tutumlarının gayet açık olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

AB ZİRVESİ
Talat, başka bir soru üzerine, Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği (AB) zirvesine kadar ciddi şekilde bir müzakereye hazır görünmediği görüşünde olduğunu ifade ederek, “Çünkü AB zirvesinde Türkiye ile ilgili ’ne elde edebiliriz’ düşüncesiyle bekliyor” dedi.
“Bu durumda müzakereleri sürdürmekte farklı bir metot aramak durumunda olduklarını” kaydeden Talat, “bugüne kadar hemen hemen bütün konuları görüştüklerini ve bundan sonra görüştükleri konularla ilgili, farklılıkları azaltacak adımlar atmaları gerektiğini” söyledi.
“Bu konuda topun Kıbrıs Türk ve Rum tarafında olduğunu, BM dahil uluslararası aktörlerin şimdilik uzak durduğunu” ifade eden Talat, Kıbrıs Türk tarafının, Türkiye’nin sarsılmaz desteğiyle son derece esnek ve yapıcı politika izlediğini, yeni öneriler ve düşünceler geliştirdiğini kaydetti.
Talat, ocak ayı başında daha anlamlı ve sonuç alıcı görüşmeleri başlatabileceklerini ifade ederek, nisanda yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar sonuç elde etmenin, bu dönemdeki performanslarına bağlı olduğunu kaydetti.
Talat, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin bir soru üzerine de “henüz o konuda bir şey söylemediğini” belirtti.