Dünya Kırım’dan asla vazgeçmeyeceğiz

Kırım’dan asla vazgeçmeyeceğiz

08.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna lideri Poroşenko, ‘Kırım, Ukrayna toprağıdır’ dedi. Poroşenko’nun yerel yönetimlere daha fazla yetki verme ve silah bırakma planı ise Rusya’dan övgü aldı

Kırım’dan asla vazgeçmeyeceğiz


Ukrayna’da 25 Mayıs’taki seçimlerde devlet başkanı seçilen ‘çikolata kralı’ Petro Poroşenko, dün başkent Kiev’de yemin etti. Aralarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da yer aldığı yabancı lidelerin katılımı ile gerçekleşen yemin töreninde Poroşenko, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından ülkenin doğusunda patlak veren çatışmalar için barış planı sundu.

Rusça konuştu
“Savaş istemiyorum. Ukrayna halkının büyük fedakarlığına rağmen intikam istemiyorum” diyen Poroşenko, ayrılıkçılara silahları bırakmaları çağrısı yaparken, ellerinde kan olmayanlara af garantisi verdi. Ancak “Gangsterler ve katillerle konuşmak bizim yolumuz olmayacak” diye ekledi. Poroşenko’nun diğer vaatleri ise erken yerel seçimler yapılması ve bölge yönetimlerine daha fazla yetki vererek ademi merkeziyetçi bir sistemin kurulması oldu. Poroşenko, Ukrayna’nın asla federal bir devlet olmayacağını da vurguladı. Doğu illerinde Rusça garantisi veren Poroşenko, konuşmasının bir bölümünü de Rusça yaptı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tartışmaya açılmayacağını söyleyen Poroşenko, “Bütünlüğü sağlayacağım. Kırım Ukrayna toprağıdır ve her zaman da öyle kalacaktır” dedi. Poroşenko önceki gün Fransa’da gerçekleşen Normandiya Çıkarması anma töreninde ilk kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı konuşmaya değinerek, “Normandiya’da bunu Rusya liderine açıkça söyledim” diye konuştu.

‘AB üyeliğine aday’
Roshen çikolata grubunun sahibi olan milyarder iş adamı, Ukrayna’nın Avrupa yanlısı duruşundan Rusya için ödün verilmeyeceğini belirtirken Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalanacağını belirtti. Poroşenko, bu imzanın Ukrayna’nın AB üyeliğinin ilk adımı olacağını belirtti. Rusya ile ilişkileri düzeltme sinyali veren Poroşenko, “Ukrayna vatandaşları Rusya ile ilişkilerimizi yoluna koymadan asla barışın güzelliğinin tadını çıkaramayacaktır” dedi.
Yemin törenine katılan Rusya’nın Ukrayna Büyükelçisi Mikhail Zurabov ise Poroşenko’nun barış planı için “umut vaad eden niyet bildirgesi” nitelendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Rusya yanlıları silah bırakmıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun silah bırakma çağrısına Rus ayrılıkçılardan olumsuz yanıt geldi. Daha önce Rusya ve Ukrayna’nın anlaşması durumunda bile mücadelelerine devam edeceklerini açıklayan Donetsk bölgesindeki ayrılıkçı milislerin sözcüsü Fyodor Berezin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Gerçekte istedikleri bizim teslim olmamız için tek taraflı silah bırakmamız. Bu asla olmayacak” dedi.
Ayrılıkçı bölgelerden Luhansk’ta ise yemin törenine karşı gösteri yapıldı. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır güvenlik birimlerine Ukrayna ile olan sınırın korumasının güçlendirilmesi talimatı verdi. Emirde, sınır birliklerinin yasadışı geçişleri engellemek için gereken tüm önlemleri alması istendi.

Haberin Devamı

KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ

Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler cuma akşamı doğudaki Slavyansk kentinde bir Ukrayna polisini öldürdü. Ayrıca Ukrayna ordusuna ait
A-26 tipi bir kargo uçağının da düşürüldüğü açıklandı.