Dünya Korsanlar sır oldu

Korsanlar sır oldu

02.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Korsanlar sır oldu

Korsanlar sır oldu


Sekiz gün boyunca masum insanları rehin alan birini öldüren uçak korsanları arkadaşlarını serbest bıraktırdıktan sonra sırra kadem bastı.


       Sekiz gün süren uçak kaçırma krizinin ardından Hindistan'a, 3 Keşmirli militanı serbest bırakmayı kabul ettiren hava korsanlarının, Afganistan'dan ayrılmalarının ardından nereye gittikleri kesin olarak bilinmiyor.
       5 korsan ile, uçaktaki yolcular karşılığında serbest bırakılan 3 militanın Afganistan'da olmadıklarını söyleyen Taliban yönetimi, korsanların yeri konusunda hiçbir şey bilmediklerini açıkladı. Ancak Hindistan Dışişleri Bakanı
       Jaswanth Singh, Keşmirli militanların, Pakistan'ın kuzeybatısındaki Keta kentine doğru yola çıktığını ileri sürdü. Pakistan ise, Afganistan sınırındaki güvenlik önlemlerini artırdığını bildirdi. Korsanların birkaç gün içinde Keşmir'de olacağı da iddialar arasında yer alıyor. Uzmanlar ise, kısmen Hindistan'ın yenilgisiyle sonuçlanan uçak kaçırma olayının ardından korsanların Pakistan'a sığınma ihtimaline dikkat çekiyor ve asıl krizin Hindistan - Pakistan arasında yaşanacağını hatırlatıyor. Tarihinde ilk defa hava korsanlarına boyun eğen Hindistan'ın sorunu çözme tarzının, terörizmle savaşan ülkeler için yanlış bir mesaj taşıdığına da dikkat çekiliyor.
       Hindistan'da ise hükümeke karşı eleştiriler yoğunlaşıyor. Ülkenin terörizme karşı takındığı tavrın bu olaydan sonra zedelendiğini savunan muhalif çevreler, sorunun çözümü sırasında yönetimin acemiliğine ve sorumsuzluğuna dikkat çekti. Hindistan basını da, kaçırılan uçağın, Hindistan'ın Amritsar Havaalanı'na zorunlu iniş yaptığı sırada neden durdurulmadığı sorusuna cevap aradı.
       Ayrıca siyasi uzmanlar, uçak krizinde üstlendiği rolle dikkatleri üzerine çeken Taliban yönetiminin konumunun, Hindistan'ın da korsanlarla yaptığı görüşmelerin ardından değiştiğini vurguladı. Ayrıca korsanların bağlı olduğu ve Jammu Keşmir'in Hindistan'dan bağımsızlığı için mücadele eden Mücahidin Hareketi ise, bu eylemin de etktisiyle Keşmir bölgesindeki en önemli militan grup haline geldi.


İlk taleplerini elde ettiler

       Nepal'in başkenti Katmandu ile Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi arasında sefer yapan Hindistan Havayolları'na ait uçak, Hindistan sınırını geçmesinin hemen ardından 24 Aralık Cuma günü beş kişiden oluşan hava korsanları tarafından kaçırıldı. Öncelikle Hindistan'ın, Pakistan sınırındaki Amritsar Havaalanı'na inen uçak, yetkililerin izin vermesi üzerine yakıt ikmali yapmak için Pakistan'ın Lahor Havaalanı'na iniş yaptı. Afganistan'daki Taliban yönetiminin onay vermemesinin ardından ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentindeki bir askeri üsse inen korsanlar, burada 27 rehineyi serbest bıraktılar ve uçakta öldürdükleri bir yolcunun cesedini teslim ettiler. Daha sonra verilen izin üzerine Afganistan'ın Kandahar kentine uçağı indirdiler. İsteklerinin Pakistanlı dini lider Mevlana Mesud Ezher'in serbest bırakılması olduğunu açıklayan Keşmirli korsanlar, Birleşmiş Milletler ve Taliban yönetiminin de araya girmesiyle Hindistan'la görüşmelere başladılar. Önce 200 milyon dolar fidye, 35 militanın serbest bırakılması ve Keşmirde öldürülen bir din adamının cenazesinin iadesini talep eden korsanlar daha sonra 160 yolcu karşılığında içlerinde Mevlana Mesud Ezher'in de bulunduğu 3 militanın serbest bırakılmasını kabul ettiler.