Dünya Macron ABD yolcusu

Macron ABD yolcusu

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, önümüzdeki hafta Washington’a giderek ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceği bildirildi.

Macron ABD yolcusu

Görüşmede konuşulacak gündem maddelerinin başında, 2015 yılında Barack Obama döneminde İran’la yapılan nükleer anlaşmanın korunması gelirken, Macron’un, Avrupa Birliği adına söz konusu anlaşmada mutabık kalınmasını destekleyeceği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Suriye’ye düzenledikleri hava saldırısının ardından ilk kez yüzyüze görüşecek olan iki liderin, Suriye’de bundan sonraki yol haritasını belirleyici bazı kararlar alması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Suriye’de kalmalı’

Öte yandan Fox News televizyonuna konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, ABD, Fransa ve müttefiklerinin DAEŞ’i yenilgiye uğrattıktan sonra, İran’ın buradaki etkisinin güçlenmesini önlemek ve “yeni Suriye’yi inşa etmek” için o ülkede kalmaları gerektiğini savundu. Macron, “DAEŞ’le yürütülen savaş bittikten sonra dahi ABD, Fransa ve müttefiklerimiz, bölgedeki tüm ülkeler, hatta Rusya ve Türkiye, yeni Suriye’nin kurulmasında önemli rol oynayacak. Fakat geleceğini elbette ki Suriye halkı belirleyecek” ifadelerini kullandı. Bu ülkelerin Suriye’den çıkmalarının, İran’ın o ülkede güçlenmesine yol açacağını ileri süren Macron, “DAEŞ’le savaşı bitirdiğimiz gün (Suriye’den) tümüyle, hatta siyasi anlamda gidecek olursak, her şeyi İran rejimine, (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad’a vermiş oluruz. Bu kişiler yeni bir savaş hazırlayacak, yeni teröristleri besleyecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Macron daha önce de Amerikan askerlerinin “çok kısa sürede” Suriye’den ayrılacağını açıklayan Trump’ı “kalma konusunda” ikna eden kişinin kendisi olduğunu söylemiş, ancak bu, Beyaz Saray tarafından yalanlanmıştı. Macron’un, Trump’ı nükleer anlaşma ile ilgili ikna edip edemeyeceği ise merak konusu...