Dünya May için sonuç yine hüsran...

May için sonuç yine hüsran...

13.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere ile AB arasında varılan Brexit anlaşması, dün yapılan ikinci oylamada da reddedildi. May, bir kez daha hüsrana uğrarken, parlamento bugün “anlaşmasız ayrılık”ı, yarın ise “Brexit tarihinin ertelenmesi”ni oylayacak

May için sonuç yine hüsran...

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında varılan ve üzerinde bazı değişiklikler yapılan Brexit anlaşması, İngiltere Parlamentosu’nda yapılan oylamada yine reddedildi. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda yapılan oylamada anlaşma, 242’ye karşı 391 oyla reddedildi. Anlaşmanın önceki hali de, 15 Ocak’taki ilk oylamada da yine ezici çoğunlukla reddedilmişti. Parlamento, bugün “anlaşmasız ayrılık”, yarın da “Brexit tarihinin ertelenmesi” seçeneklerini oylayacak. Ertelenme seçeneğinin ağır basması beklenirken, Başbakan Theresa May, bunun için Haziran ayını işaret etmişti.

Haberin Devamı

Dünkü oylama öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile iki gün süren bir görüşme maratonu gerçekleştiren May, Kuzey İrlanda sınırına ilişkin “tedbir maddesi” nedeniyle tepki çeken anlaşmanın metnini değiştirmeyi başaramamış ancak maddenin kullanım koşullarına “açıklık getiren” bir ortak belge üzerinde AB ile uzlaşmıştı. “Tedbir maddesi”, İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına, Brexit sonrası fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti. May, bu maddeye ya bir zaman sınırı getirmeye ya da İngiltere’nin bu maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulması için çalışıyordu.

İkna olmadılar

İngiltere’nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana dek Gümrük Birliği’nde kalmasını, Kuzey İrlanda’nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyor. Maddeye karşı çıkanlar bu düzenlemenin, İngiltere’yi AB ile sonu gelmez bir müzakere sürecinde mahsur bırakacağını savunuyordu.

Haberin Devamı

May için sonuç yine hüsran...

Junker-May arasında varılan yeni anlaşma, parlamenterleri yine ikna etmedi. Maddeye karşı çıkanlar, bu yeni belgenin yenilik getirmediğini belirtti. Maddeye yönelik en önemli itiraz, bunun İngiltere’yi AB ile belirsiz bir süre, tek taraflı ayrılamayacağı bir gümrük birliği içinde tutacağı yönündeydi. Sert Brexit yanlıları, bu maddeyle İngiltere’nin AB’nin uydu devletine dönüşeceğini ve Kuzey İrlanda’nın da ülkeden kademeli kopacağını savunuyordu.

Oylama sonrası konuşan May, Brexit’in ertelenmesinin önlerindeki sorunu çözmeyeceğini de söyledi, “AB, İngiltere’nin Brexit sürecini tamamlayacağını mı, yoksa ikinci bir referandum mu istediğini öğrenmek isteyecektir” dedi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn parlamentonun müzakere edilecek bir öneri üzerinde anlaşması gerektiğini, kendi önerilerini yeniden parlamentoya sunacaklarını söyledi. Corbyn, “Belki de genel seçime gitmeliyiz” dedi.

Müzakere yok!

Bu arada oylama öncesi konuşan AB Komisyonu Başkanı Juncker, Brexit konusunda başka müzakere olmayacağını belirterek, “Tercih açık. Ya bu anlaşma ya da Brexit hiç gerçekleşmez” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Fransa’nın Strasbourg kentinde, İngiltere Başbakanı May ile ortak basın toplantısı düzenleyen Juncker, soruna neden olan “tedbir maddesi”yle ilgili yasal bağlayıcılığı bulunan, ortak bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. “Tedbir maddesi”nin tuzak değil, bir sigorta olduğunu kaydeden Juncker, söz konusu düzenlemenin, bir tarafın kötü niyetle hareket etmesi durumunda, diğerine çıkar yol sunduğunu savundu. Bu yeni teminatın elde edildiği son müzakereye atıfta bulunan Juncker, “Siyasette bazen ikinci bir şans elde edersiniz. Bu yaptığımızı, bu çerçevede sayabilirsiniz. Çünkü üçüncü bir şans olmayacak” diye konuştu.