Dünya ‘Menbiç’e Mısır ve BAE askeri’ iddiası

‘Menbiç’e Mısır ve BAE askeri’ iddiası

03.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Menbiç’te yeni iddia: ABD, bölgeyi koalisyon güçlerine teslim edecek. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de koalisyon güçlerine katılacak ve yakın zamanda iki ülkenin askerleri Menbiç’te konuşlanacak

‘Menbiç’e Mısır ve BAE askeri’ iddiası

Suriye’nin kuzeyinden kademeli çekilmeyi planlayan ABD, bölgeyi uluslararası koalisyon güçlerine teslim etmeyi planlıyor. Bu kapsamda koalisyon güçlerine Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katılacağı, yakın zamanda iki ülkenin askeri güçlerinin Menbiç’e konuşlandırılacağı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin denetimindeki Menbiç’in kırsal kesiminde Rus destekli Suriye ordusu konuşlanmış durumda. TSK’nın desteklediği ÖSO güçleri ise Menbiç-El Bab ve Menbiç-Cerablus sınırındaki Sacur Çayı çevresinde bulunuyor.

KISMİ ÇEKİLME İDDİASI

Nokta ve taciz atışları nedeniyle gerginliğin giderek arttığı Menbiç’te ABD ve koalisyon güçleri, karadan ve havadan denetimlerini artırdı. Kent çevresinde mevzilenen rejim güçleri ve ÖSO’nun, gerginliğe son verilmesi için konuşlandıkları mevzilerden kısmi olarak çekildikleri ileri sürüldü.

Trump’ın Suriye’den çekileceklerine yönelik açıklaması sonrası ABD askerlerinin muhtemel çekilme güzergâhı olduğu belirtilen Erbil yakınlarındaki Harir Hava Üssü’nde de yoğun hava trafiği yaşanıyor. DAEŞ’e yönelik operasyonlarnda kullanılması amacıyla 2015’te Harir Hava Üssü’nü tamamen kontrolü altına alan ABD, daha sonra üsse kademeli olarak konuşlanmaya başlamıştı. Harir, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin kontrolünde olması ve Irak’ın diğer bölgelerine göre DAEŞ tehdidinin olmadığı bir bölgede yer alması nedeniyle ABD için güvenli bir üs olarak görülüyor. Suriye sınırına 227 kilometre mesafede olan Harir, bölgede Suriye’ye en yakın üs olması nedeniyle de tercih ediliyor.

Haberin Devamı

KOALİSYONA İKİ TAKVİYE

Bölgeden çekilme kararına rağmen Menbiç’te aktif faaliyetini sürdüren ABD, çekilme öncesi bölgede kendi yerine alternatif bir uluslararası askeri güç oluşturmak için girişim başlattı. Koalisyon içinde yer alan Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri askeri güçlerine ek olarak Arap ülkelerinden de bölgeye güç gönderilmesine yönelik çalışma başlatıldı. İddiaya göre Mısır ve BAE, ABD’nin Menbiç’e asker gönderme teklifini kabul etti.

Trump’ın, Menbiç’e askeri güç göndermeleri için Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ve BAE Veliaht Prensi el Nahyan’la temas kurduğu öne sürüldü. Mısır ve BAE’nin askeri güvenlik heyetleri Menbiç’te temaslarda bulunduğu, varılan anlaşmaya göre ABD’nin iki ülkeye havadan destek sağlayacağı belirtildi. İki ülke askerlerinin bölgeye intikali sonrası sınırların kontrolünü sağlayacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

FRANSA DA VURACAK

ABD’nin çekilmesine rağmen Suriye’de kalmaya devam edeceğini açıklayan Fransa, DAEŞ’e karşı hava harekâtlarını yoğunlaştıracak. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, Twitter’dan jet fotoğrafı paylaşarak, Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ mevzilerinin vurulacağını yazdı.

'400 YPG-PKK'LI KENTTEN AYRILDI'

Suriye ordusu, Şam ile YPG arasında varılan anlaşma gereğince 400 kadar YPG’linin 1 Ocak’ta Menbiç’ten ayrıldığını açıkladı. Bakanlıktan Sputnik’e yapılan açıklamada, “Suriye’nin kuzeyindeki bölgede yeniden barışın sağlanması adına varılan anlaşma uyarınca 30 araçlık bir YPG konvoyu, Menbiç’i Fırat Nehri’nin doğu kıyısında terk etti” ifadelerine yer verildi. Öte yandan bakanlık, YPG’lilerin Menbiç kentini terk ettiği görüntünlerin yer aldığı bir videoyu Facebook’ta paylaştı.