Dünya Merhaba barış

Merhaba barış

11.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Merhaba barış

Merhaba barış


NATO operasyonu askıya alınırken, ilk Sırp Birlikleri çekilmeye başladı. NATO güçlerinin bugün Kosova'ya girmesi bekleniyor


NATO ve Yugoslavya askeri yetkilileri arasında "teknik askeri antlaşmanın" imzalanmasıyla, 77 gündür süren NATO operasyonu da 'şimdilik' sona erdi. Kosova'daki ilk Sırp birliklerin çekilmeye başladığı bildirilirken, Makedonya ve Arnavutluk sınırlarındaki NATO birlikleri de Kosova'ya girmek üzere son hazırlıklarını yapıyor.
Anlaşmaya göre, Sırp birliklerinin çekilmesiyle Kosova'da herhangi bir engelle karşılaşmayacak olan uluslararası güç (KFOR), Kosova halkı için güvenli bir ortamı yaratmak üzere gerekli önlemleri alacak. Büyük bölümü Makedonya, Arnavutluk, Karadağ'da bulunan yaklaşık 860 bin Kosovalı mültecinin, KFOR'un bölgeye yerleşmesinin ardından evlerine dönmeye başlayabilecekleri belirtiliyor.

"D - Day"

Kosova sınırında bir hat oluşturarak güvenliği sağlayacak olan ilk NATO birliğinin ise bugün Kosova'ya girebileceği açıklandı. Makedonya'daki NATO Acil Müdahale Gücü'nün komutanlarından Britanyalı Tümgeneral Richard Dannatt, başkent Üsküp'te yaptığı açıklamada, Hitler'in sonunu hazırlayan, Müttefik Kuvvetler'in büyük Normandiya Çıkarması'nın tarihteki ünlü kod adı "D - Day"e (Çıkarma - Konuşlanma Günü) atıfta bulunan Tümgeneral Dannatt, "D Günü, yarın (bugün) olabilir"' dedi.
Bu arada Yugoslavya askerlerini taşıyan ilk 10 araçlık konvoyun Kosova sınırından ayrıldığı bildirildi. Haber, NATO kaynakları tarafından da doğrulandı.

Askerî
plan hazır

Makedonya'nın kuzeydoğusundaki Kumanova üssünde imzalanan "teknik askeri antlaşma" şu şartları içeriyor:
* Yugoslav güçlerinin Kosova'dan çekilmeye başlamasıyla eşzamanlı olarak Kosova barış gücü (KFOR) bölgeye girecek.
* Yugoslav güçleri, 11 gün içinde çekilme işlemini tamamlarken, bütün mayınları kaldıracak ve iletişim yollarını açacaklar.
* NATO'nun hava harekatı, Yugoslav güçleri anlaşmanın imzalanmasından sonraki 24 saat içinde Kosova'dan belirli yollardan çekilmeye başlamasıyla askıya alınacak.
* Anlaşmanın bütün maddelerinin uygulanması ve BM Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili karar tasarısını kabul etmesinden sonra harekat tamamen durdurulacak.
* Anlaşmanın imzalanmasını izleyen 11 gün içinde bütün Yugoslav güçleri, Kosova sınırına en az beş kilometre mesafede olacak şekilde çekilecek. Bütün uçak, radar, füze ve toplar da, üç gün içinde Kosova sınırının en az 25 kilometre ötesine alınacak.