Dünya Mısırlı göçmen mahkemede öldürüldü

Mısırlı göçmen mahkemede öldürüldü

14.07.2009 - 10:01 | Son Güncellenme:

Almanya'da yaşayan Mısır asıllı Merve El Şerbini, mahkeme salonunda bir ırkçı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olay Müslüman göçmenlerin büyük tepkisini çekti. Alman hükümeti ve basının tepkisi ise yetersiz bulunuyor.

Mısırlı göçmen mahkemede öldürüldü

32 yaşındaki Mısırlı göçmen Merve El Şerbini’nin bir Alman mahkemesinde, hakimin ve diğer görevlilerinin gözleri önünde ırkçı bir Alman tarafından 18 bıçak darbesiyle öldürülmesi, İslam karşıtlığı tartışması başlattı.Deutsche Welle'nin haberine göre, 2008 yılı Ağustos ayında, El Şerbini bir çocuk parkında, 28 yaşındaki Rusya göçmeni Alman Alex W.’den salıncakta üç yaşındaki oğlu için yer istedi. Ancak El Şerbini’nin bu talebi hakaretlerle karşılık buldu. Alex W. genç kadını ‘İslamcı, şıllık, terörist’ gibi kelimelerle taciz etti.El Şerbini 28 yaşındaki Alman’ı bunun üzerine hakaret suçlamasıyla mahkemeye verdi. Mahkeme Rusya’da doğup büyüyen ve 2003 yılında Almanya’ya yerleşen sanığı 2008 sonunda 780 Euro para cezasına çarptırdı, ancak başsavcılık cezayı hafif bularak kararı temyize gönderdi. Bu dava sırasında da Alex W.’nin ırkçı söylemlerde bulunduğu belirtildi.El Şerbini’nin ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırı ise Dresden’de 1 Temmuzda görülen davanın temyiz duruşmasında meydana geldi.

Rusya göçmeni 28 yaşındaki Alman sanık, Merve El Şerbini’nin üzerine yürüyerek kadını en az 18 bıçak darbesiyle öldürdü. El Şerbini öldürüldüğünde, üç aylık hamileydi.

POLİS MERVE’NİN EŞİNİ VURDU 
Olay sırasında Merve El Şerbini’nin eşi de ağır yaralandı. 32 yaşındaki eş, öfkeli Almanı etkisiz hale getirmek ve eşini korumak için müdahale etti, ancak o sırada yan salondaki başka bir duruşmada bulunan bir polis memuru arbedeyi fark edince, saldırının sorumlusunun Merve’nin eşi olduğunu zannederek genç adamı bacağından vurdu.

El Şerbini olay yerinde can verirken ağır yaralanan eşi ise hala hastanede tedavi görüyor. Tüm bu olaylar mahkeme salonunun ortasında ve El Şerbini çiftinin üç yaşındaki oğullarının gözleri önünde gerçekleşti.

ALMAN MEDYASI İKİNCİ GÜN IRKÇILIĞI FARK ETTİ
Olay ilk gününde Alman basınında; “Davalı görgü tanığını öldürdü” başlığıyla yer aldı. İkinci günse haberlere olayın ırkçı ve yabancı düşmanı boyutu da eklendi.

Dresden Başsavcısı Christian Avenarius saldırganı ‘fanatik bir yabancı düşmanı’ olarak nitelendirdi ve münferit bir saldırı olduğu düşüncesinde olduklarını vurguladı.

Alman “Bild” gazetesi haberi, “Yabancı düşmanı mutlu aileyi parçaladı” başlığıyla verdi. Ancak hiçbir mecra, olayın olası İslam karşıtı boyutuna değinmedi.

Almanya’daki Müslümanlar Merkez Konseyi ise, 5 Temmuzda internet sitesi üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada cinayet, “İslam karşıtı bir eylem” olarak nitelendirildi.

MÜSLÜMAN ÖRGÜTLER: DEHŞET İÇİNDEYİZ
Almanya’nın en büyük dört Müslüman kuruluşunu çatısı altında toplayan Köln merkezli Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi de 7 Temmuz’da yayımladığı açıklamada “Merve için sessiz yürüyüşler düzenlenmesi” çağrısında bulundu.

Açıklamada “Merve’nin ölümü hepimizi korku ve dehşete düşürdü. Siyasiler ülkemizdeki İslam fobisini artık ciddiye almak zorunda” denildi. Konsey, Merve’nin aynı zamanda kamuoyundaki başörtüsü tartışmaları ve basında yer alan İslam’a karşı kışkırtma ve iftiraların da kurbanı olduğuna dikkat çekti.

Müslüman örgütlerine ilk destekse Almanya Yahudiler Merkez Konseyi’nden geldi. Yahudiler Konseyi Genel Sekreteri Stephan Kramer olaydan büyük endişe duyduklarını belirterek, “Şimdiye kadar Almanya’daki İslam düşmanlığını gerçekdışı bir tartışma olarak önemsemeyenler, bu korkunç olay sonrasında yalancı çıktıklarını görmektedir” dedi.

Merve El Şerbini memleketi İskenderiye’de Pazartesi günü bini aşkın kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Mısır’da ise öfke dinmedi. Salı günü Kahire’deki Alman Büyükelçiliği önünde protesto gösterileri düzenlenirken, Alman mallarını boykot çağrıları yapıldı, hatta misilleme tehditleri yağdırıldı. Bunun üzerine Alman Federal Hükümet Sözcü Yardımcısı Thomas Steg, Çarşamba günü bir açıklama yaparak ortamı yatıştırmaya çalıştı: “Federal hükümet tepki vermiştir. Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, kurbanın eşine federal hükümetimizin taziyelerini iletti, başsağlığı diledi. Bu tiksindirici ve korkunç olayı kınadığımızı ifade etti. Federal hükümet olaya sessiz kalmamıştır.” Başbakan Angela Merkel de G8 Zirvesi paralelinde konuyu Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüştü ve olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich de Mısır’ın Berlin büyükelçisi ile Merve’nin yaralı eşini hastanede ziyaret etti.